Cum cred dezvoltatorii imobiliari că îi va afecta războiul dintre Rusia și Ucraina

Podul Basarab BUCURESTI - VEDERE AERIANA

Dezvoltatorii imobiliari nu par a se teme de efectele în afaceri ale războiului de la granița de est a României, purtat de Rusia în Ucraina, și spun că deocamdată nu sunt semnale de pericol imediat. Dar dacă banii pleacă din piață, adică băncile vor deveni temătoare să mai finanțeze, atunci va apărea o problemă pentru întreaga piață. Mai mult, sunt așteptate alte scumpiri ale materialelor de construcții, unele provenind din Ucraina.

„Noi am vândut tot, așa ca nu cred că pot avea o părere care să reflecte în totalitate ce se întâmplă pe piață. Probabil că unii dezvoltatori vor fi afectați dacă băncile aleg să nu mai finanțeze. Dar și prin faptul ca prețurile materialelor vor crește. Lumea se aștepta la o “calmare” a prețurilor începând cu partea a doua a anului. Acest lucru nu cred că se va întâmpla. Vor fi astfel afectați atât dezvoltatorii – nu vor mai construi dacă nu mai există finanțare, dar și cumpărătorii prin oferta mai scăzută și prin creșteri de prețuri”, arată Antoanela Comșa, președintele Gran Via și al Asociației Investitorilor Imobiliari din România (AREI).

Ce ar mai putea putea apărea pe piață e o anumită reținere a cumpărătorilor, care nu e exclus să prefere să-și păstreze banii, în caz că se întâmpla ceva foarte grav, și ar fi nevoiți să părăsească România, lucru care ar afecta cererea de pe piață și ar prăbuși din nou sectorul rezidențial și, de altfel, întreaga economie.

„Nu știm exact, dacă banii nu pleacă și băncile nu se sperie, e business as usual. Dacă banii pleacă – și în general se sperie finanțatorii – atunci este o problemă pentru întreaga piață.  După perioada de pandemie în care băncile au învățat ca nu este risc, cred că va exista o perioadă nesigură de calibrare în următoarele săptămâni după care lucrurile vor reveni la normal. Noi avem o piață foarte sănătoasă și stabilă în acest moment și dacă nu apare ceva exceptional nu cred că vor fi modificări. Războiul este o situație extraordinară, dar depinde mult cum evoluează”, susține Lucian Azoiței, CEO al Forty Management.

De altfel, e cunoscut faptul că piața rezidențială reacționează prima dintre sectoarele imobiliare, fiind singura în contact direct cu publicul. Dar, acum e pusă în fața unei situații pe care nu a mai întâlnit-o de aproape 80 de ani. Războiul, cu toate neplăcerile sale.

Vedere aeriana a Bucurestiului. Inquam Photos / David Muntean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.