Cum explică ministrul Virgil Popescu scăderea pragurilor până la care factura la energie a populației va fi compensată: Încercăm să stimulăm populația să facă o economie/ Guvernul spune că nu e nevoie de avizul CES pe noua OUG

Virgil Popescu, ministrul Energiei Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat joi că scăderea pragurilor până la care factura la energie a populației va fi compensată este o încercare de a ”stimula populația să facă o economie”.

El se referă la faptul că în ordonanța de urgență scad unele praguri de consum la energie electrică.

Astfel, cei care au înregistrat în 2021 un consum mediu lunar cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv, vor plăti în continuare un tarif de 0,68 de lei/kWh. Însă cei care au înregistrat în 2021 un consum mediu lunar cuprins între 100,01 – 300 KWh inclusiv, vor plăti în continuare un tarif de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, dar numai pentru un consum lunar de maximum 255 kWh. Consumul de energie electrică care va depăși 255 kWh/lună va fi facturat la preț întreg.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Până acum, prețul era plafonat la 0,68 lei/kWh pentru un consum lunar sub 100 KWh și la 0,8 lei/kWh pentru consum lunar între 100 și 300 kWh. Acum, prețul va fi plafonat în continuare la 0,68 lei pentru consum lunar sub 100 KWh, dar plafonul de 0,8 lei/kWh va fi aplicabil doar celor cu un consum lunar între 100 și 255 kWh.

Virgil Popescu a mai spus că prin acestă OUG va fi sancționată tranzacționarea repetată a energiei între diverși actori din piață cu scopul de a crește artificial prețul. Sancțiunea va fi de 5% din cifra de afaceri a respectivelor firme.

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al guvernului, a spus că în acest moment sunt toate avizele necesare luate pentru această ordonanță, de aceea a fost necesar un interval de timp pentru a se asigura ca toate procedurile să fi parcurse. Acesta a declarat că nu e nevoie de avizul Comitetului Economic și Social pe noua ordonanță de plafonare și compensare a facturilor la energie.

„Nefiind o politică noua, Comitetul Economic și Social nu are un aviz de dat în acest context. OUG 27 / 2022 a fost deja aprobată de CES. Doar politicile noi necesită avizarea CES”, a spus și ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Întrebat dacă furnizorii vor avea suficient timp pentru a calcula facturile, Virgil Popescu spune că este de acord cu ei. „Au nevoie de 30 de zile. Prima factură aferentă lunii septembrie vin în 15 octombrie. Au suficient timp. Sunt de acord că necesită timp. 30 de zile este un timp rezonabil”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: