Turbulențele provocate de politicile comerciale ale lui Donald Trump au prins în capcană întreaga industrie auto, cu excepția unui jucător mai mic: Renault din Franța, scrie Financial Times.
După ce a ieșit dintr-o redresare de cinci ani sub conducerea lui Luca de Meo și cu vânzări aproape inexistente în SUA, Renault este ferită – cel puțin pentru moment – de tariful de 25% pe care Trump l-a impus pentru toate vehiculele importate în SUA.
„Am avut atâtea necazuri ca director general al Renault în ultimii patru ani, dar cel puțin, în acest caz, nu trebuie să fiu primul îngrijorat”, a declarat de Meo într-un interviu acordat înainte de anunțarea tarifelor impuse de președintele american.
Cu toate acestea, analiștii și persoanele din interiorul companiei spun că o încetinire mai amplă a pieței cauzată de haosul tarifelor ar putea afecta planurile lui de Meo de a extinde în continuare cota Renault în vehiculele electrice, precum și în cele hibride.
„În timpul furtunii, ne descurcăm destul de bine, dar vom vedea cum arată barca după aceea. Furtuna este dură”, a declarat un insider al companiei.
Tarifele radicale ale lui Trump asupra vehiculelor și componentelor auto au perturbat lanțurile de aprovizionare, afectând mulți jucători mari, inclusiv Toyota, Volkswagen, General Motors și Hyundai.
Stephen Reitman, analist la Bernstein, a declarat că Renault a fost printre cele mai bine izolate companii de incertitudinea tarifelor, deși acest lucru nu ar fi valabil în cazul „unei prăbușiri generalizate a pieței”.
Sub conducerea lui de Meo, Renault și-a consolidat structura costurilor și a modernizat modelele, cu ajutorul fostului director de inginerie al PSA, Gilles Le Borgne.
Renault și-a menținut capacitatea globală de producție și amprenta geografică la o scară mai mică în comparație cu alți producători auto, producând mai puține mașini la marje mai mari. Acest lucru a fost validat într-un moment în care rivalii săi europeni mai mari Stellantis și VW au fost afectați de presiunile din China și SUA.
Cu toate acestea, în ciuda faptului că vânzările sale în SUA sunt aproape inexistente, Renault nu a fost imun la îngrijorările legate de încetinirea globală și de impactul tarifelor asupra cererii de automobile, prețul acțiunilor sale scăzând cu 9% de când Trump a anunțat tarifele.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
După finalizarea restructurării, de Meo vrea să crească ponderea vehiculelor electrice în vânzările Renault de la aproximativ 12% la 20%, reducând totodată decalajul față de Toyota pe piața europeană a hibrizilor. Constructorul japonez are o cotă de piață de 48% în regiune, comparativ cu 20% pentru Renault.
„Ambiția mea este să mă asigur că Renault poate juca în finala Ligii Campionilor, deoarece cred că avem capacitatea și resursele necesare”, a declarat de Meo, referindu-se la competiția europeană de fotbal de club.
Dar, în ciuda izolării sale față de SUA, observatorii din industrie se întreabă cât timp va putea să sfideze o scădere a cererii de vehicule noi în Europa, o regiune care reprezintă două treimi din vânzări.
De Meo urmează să prezinte în acest an o nouă strategie de creștere care se va concentra probabil pe investițiile în tehnologie și inovare și pe extinderea activității Renault în domenii „adiacente” automobilelor, cum ar fi software și finanțe.
De asemenea, compania se bazează pe parteneriate pentru a compensa lipsa sa de amploare. Pentru a face față concurenței în creștere din China, Renault a încheiat un parteneriat cu Geely pentru o afacere cu motoare cu combustie și are colaborări în Coreea de Sud și Brazilia.
Însă cheia pentru creșterea viitoare va fi îmbunătățirea vânzărilor gamei sale de vehicule electrice. Rezultatele solide ale Renault au fost determinate de vânzările și marjele solide ale mărcii Dacia, cu costuri reduse și în mare parte cu motor cu combustie; vânzările de hibrizi au crescut, de asemenea, cu 45% anul trecut, ajungând să reprezinte un sfert din vânzări – cu toate acestea, vehiculele sale complet electrice s-au vândut slab anul trecut.
Vânzările de vehicule electrice au scăzut cu aproximativ 20%, reprezentând doar 9% din totalul grupului, deoarece modelele mai vechi au fost retrase înainte de lansarea noilor modele, precum R5.
Acest lucru s-a produs în cadrul unei încetiniri mai ample a pieței europene, care dă acum semne de redresare. În primele două luni ale anului, vânzările de vehicule cu baterii au crescut cu 28% față de anul precedent, reprezentând 15% din vânzările de mașini noi, conform Acea, grupul industrial.
Într-o vizită recentă la uzina companiei din Douai, nordul Franței, care acum se concentrează exclusiv pe modele electrice, de Meo a declarat că aceasta este „inima bătăliei” pentru viitorul producătorului auto.
Fabrica va produce modele ale noului R5 E-Tech pe măsură ce acesta va fi lansat în Europa în următoarele luni. Renault planifică, de asemenea, un nou EV de la Dacia și o versiune mai accesibilă a modelului R5.
R5 este al zecelea cel mai vândut automobil francez în primele trei luni ale anului, iar analiștii de la HSBC au remarcat că compania are comenzi puternice de la lansări până la sfârșitul anului 2024.
Dar, cu un portofoliu de produse nou, producătorul auto trebuie să continue să convingă clienții să cumpere noile sale game electrice, o sarcină îngreunată de tarifele care se așteaptă să încetinească economia globală și să crească prețurile vehiculelor.
„Trebuie să vedem că europenii sunt un pic mai convinși de ideea de a cumpăra mai multe mașini electrice”, a declarat de Meo la Douai. „Dar jucăm pentru a câștiga, nu pentru a pierde”.