Cum investim pe burse: totul despre tranzacționare, de la deschidere de cont până la tipuri de investiții

Cum investim pe pietele internationale - Economedia

Orice persoană care nu a investit pe burse își pune o serie de întrebări: Este tranzacționarea pentru mine? Pot accesa bursele și cu sume mai mici? Este greu sa înțeleg și să învăț să tranzacționez? Cum îmi deschid cont? Cum dau ordine de cumpărare? Cât timp îmi consumă o astfel de activitate? Ce costuri sunt? Dacă pierd bani și nu câștig?

Întrebările firești pentru un începător îi fac pe mulți să ezite în a se apropia de bursă. Dar ele au răspunsuri destul de simple: în prezent, bursele pot fi accesate online foarte ușor și de către oricine, cu sume oricât de mici. 

Conturile la bursă se deschid online, în doar câteva minute, iar accesul la piețe se realizează prin aplicații electronice (platforme de tranzacționare) accesibile pe orice dispozitiv mobil. 

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Astfel, dacă te hotărăști să accesezi piețele de capital, în doar câteva minute poți avea acces la mii de instrumente financiare din toată lumea, la doar câteva click-uri distanță. Direct de pe telefonul mobil, chiar din confortul fotoliului tău de acasă.

Majoritatea platformelor de tranzacționare sunt foarte intuitive și ușor de folosit. Ele pun la dispoziție instrumente și scannere care să ajute la analiza piețelor și la luarea deciziilor de tranzacționare. Totodată, multe platforme oferă și tutoriale, și materiale educative, care să ajute învățarea și înțelegerea întregului fenomen bursier.

Și totuși, să fie bursele la îndemâna oricui?

Orice întrebare referitoare la bursă se declină în dorința de a face profit. Și, da, oricine poate investi pe burse. Dar cât de ușor este să faci profit? ”Aici este important de înțeles care sunt regulile jocului. Trebuie să conștientizăm că tranzacționarea la bursă implică riscuri. Și că deciziile de tranzacționare nu se pot lua la întâmplare. Bursele nu sunt jocuri de noroc”, arată Irina Cristescu, General Manager XTB Romania. 

Aceasta mai spune că, pentru a lua o decizie eficientă de tranzacționare, orice investitor trebuie să se asigure că a înțeles cum funcționează instrumentul financiar și piața pe care dorește să tranzacționeze. De asemenea, el trebuie să aibă confortul că a analizat bine graficele și evoluția prețurilor și că a luat în calcul întreg contextul macroeconomic, dar și factorii care ar putea influența prețul unui instrument. 

Asta necesită documentare, învățare, înțelegere, deci o investiție de timp. Partea bună este că, în prezent, brokerii buni oferă acces la o multitudine de resurse de calitate, analize, dar și la programe educaționale care să ne ajute în luarea unor decizii de tranzacționare cât mai fundamentate și eficiente”, subliniază Irina Cristescu.

Care sunt pașii pentru a investi la bursă?

Alegerea unui broker este primul pas în luarea deciziei de a investi la bursă. Apoi, un aspect esențial este siguranța contului. Este vital pentru investitori să știe că fondurile lor sunt în siguranță, iar de aceea este important să ne asigurăm că brokerul la care apelăm este reglementat și autorizat.

Acest lucru se face ușor, prin verificarea listelor disponibile pe site-urile autorităților de reglementare. Apoi este important să ne documentăm cu privire la reputația acelui broker: putem verifica evaluările altor clienți, opiniile din comunitățile de investitori, articole de presă despre brokerul respectiv etc.

Cum deschidem un cont de investiții pe bursele internaționale?

Dacă în trecut deschiderea unui cont era un proces mai greu, necesitând multe documente de semnat, în ziua de azi, brokerii mari pun la dispoziție metode online de deschidere rapidă de cont. La XTB, de pildă, poți deschide online un cont de tranzacționare, rapid și ușor, în aproximativ 15 minute. În plus, ai la dispoziție și un cont demo gratuit, unde poți exersa diverse strategii de tranzacționare cu bani virtuali înainte de începe efectiv investițiile în contul real. Mai mult decât atât, pentru un investitor activ, deschiderea, închiderea și mentenanța contului de tranzacționare la XTB sunt gratuite. 

Ce costuri și comisioane de tranzacționare există?

Este foarte important ca atunci când tranzacționezi să analizezi foarte bine lista de comisioane a tuturor brokerilor. Pot exista comisioane de transfer, de mentenanță, de conversie, de tranzacționare, însă toti brokerii sunt obligați prin lege să prezinte toate aceste costuri în mod transparent și accesibil către toți clienții. 

Vestea bună este că în prezent majoritatea brokerilor se aliniază trendului de a impune comisioane cat mai mici, și chiar 0% pentru tranzacții cu sume mai mici pe anumite categorii de instrumente, ceea ce face bursele mult mai accesibile pentru investitorii mici și mai puțin experimentați.

Spre exemplu, în România, XTB a fost primul broker cu prezență locală care, pentru a veni în sprijinul investitorilor care dispun de sume mici, a hotărât să elimine comisionul la tranzacționarea cu acțiuni cu deținere și ETF-uri cu deținere pe piețele externe, pentru un rulaj lunar de până la 100.000  de euro care se resetează lunar.

Cum tranzacționezi efectiv? Cum dai ordine în piață?

Răspunsul este simplu: ONLINE! Printr-un simplu click, direct de pe telefon. Sau de pe orice alt dispozitiv, mobil sau fix (tabletă, smartwatch, laptop, desktop). O platformă de tranzacționare modernă, precum xStation5 de la XTB,  nu este doar o simplă aplicație de plasare de ordine, ci un adevărat instrument de analiză care oferă multe alte facilități pentru a ne sprijini în a lua deciziile de tranzacționare. 

Intuitivă, practică și ușor de folosit, platforma XTB este disponibilă pe orice suport, fiind utilă atât investitorilor aflați la început de drum, cât și traderilor cu multă experiență. Un bun exemplu în acest sens este Stock Scanner-ul de pe platforma xStation5, care oferă informații importante despre fiecare companie disponibilă în ofertă. 

Siguranța fondurilor și reducerea riscurilor 

Investițiile la bursă presupun riscuri. Ele pot fi însă reduse respectând câteva reguli, prima dintre ele fiind diversificarea: nu tranzacționezi tot banii în același tip de activ. Putem diversifica investind în instrumente cu grade diferite de risc, o parte din capital pe termen scurt, alta pe termen mediu sau lung, în diverse industrii sau în instrumente din mai multe țări, chiar continente. Dacă ceva nu merge bine într-o anumită industrie, zonă geografică sau piață, nu va fi afectat întregul nostru capital.

Pentru asta, brokerul trebuie să pună la dispoziția investitorului o gamă largă de instrumente financiare, cu grade diferite de risc și orizonturi temporale diferite, dintr-o varietate de piețe, industrii și regiuni ale globului.

Spre exemplu, XTB oferă acces la peste 5.800 de instrumente financiare, extrem de variate, care ar putea fi împărțite în două categorii principale. Prima dintre ele este cea a acțiunilor cu deținere, listate pe mai mult de 16 din cele mai mari burse ale lumii, inclusiv WSE, NYSE, EURONEXT, precum și ETF-uri cu deținere. A doua categorie vizează Contractele pentru Diferență (CFD) cu activ suport pe Forex, Indici bursieri, Mărfuri, Criptomonede, Acțiuni și ETF-uri din întreaga lume.

Importanța autorizării și a reputației verificate în timp

Tot la siguranța fondurilor intră și alegerea brokerului potrivit: să fie autorizat, reglementat, să fie recunoscut pentru practici oneste, să aibă o reputație bună în piață. De asemenea, el trebuie: să nu aibă tehnici de vânzare agresive, să urmărească cel mai bun interes al clientului, să aibă o ofertă diversificată și competitivă, să investească în educație.

Din acest punct de vedere, în România, XTB, unul dintre cei mai mari brokeri pe piețele internaționale, este recunoscut pentru una dintre cele mai competitive oferte, pentru credibilitate și practicile oneste. De asemenea, XTB este recunoscut pentru siguranța fondurilor, prezența sa fizică pe teritoriul României, suport de calitate în limba română, o platformă de tranzacționare performantă și intuitivă, dar și implicarea în proiecte educaționale de anvergură împreună cu cei mai mari educatori financiari din România. 

Listată la Bursa de la Varșovia începând cu anul 2016, XTB a atras peste 720.000 de investitori la nivel global. Compania activează în 13 piețe importante din America Latină, Asia și Europa, inclusiv România, Marea Britanie, Polonia, Germania, Franța. XTB a obținut de-a lungul anilor numeroase premii, fiind recunoscut ca unul dintre cei mai buni brokeri pe piețele internaționale.

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 79% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: