Cum îți poți salva economiile de inflație. Economiștii nu recomandă cumpărarea de imobiliare în această perioadă

bani economii pusculita financiar Sursa foto: Pexels / Maitree Rimthong

Inflația mare din România, care a urcat la 14,5% în luna mai, erodează rapid economiile strânse de populație de-a lungul anilor sau în timpul pandemiei. În condițiile în care economiile se depreciază văzând cu ochii, ar trebui să existe un plan B pentru investiții mai ales în această perioadă. Economedia a discutat cu doi specialiști în educație financiară despre variantele de investiții pentru cei care au acumulat economii și nu doresc să le țină la saltea.

„Institutul Național de Statistică face o medie a cheltuielilor pe gospodărie și respectiv a veniturilor, după ce se face diferența există un venit suplimentar care nu este consumat de gospodării, cam 13-14% este media. Există clar un venit disponibil care ar putea fi folosit fie pentru a fi pus deoparte, fie pentru a plăti diverse cheltuieli. Ce am putea face în condițiile în care deja avem un fond de rezervă pus deoparte, care trebuie să fie între 3-6 salarii în funcție de etapa ciclului de viață în care ești? Primul lucru ar fi să avem în vedere ca fondul de rezervă să nu fie supus volatilității: conturi de economii, conturi de depozit, cont bancar. De asemenea, mai putem avea și bani puși deoparte pe lângă fondul de rezervă, soluția pentru a depăși inflația. Este clar să îi îndreptăm către instrumente cu risc limitat”, a declarat Paul Handro, Director Zonal Retail BCR.

Potrivit specialiștilor, există acum instrumente cu venit fix, cum sunt obligațiunile de stat.

„Randamentele nu sunt extraordinare, dar sunt în creștere. O sa avem probabil în jur de 5-6% pe an dobânda. Se găsesc la oficii poștale sau trezorerie, unele sunt listate și pe bursă”, precizează Adrian Asoltanie, trainer în educație financiară.

Un alt instrument pentru investitorii începători sunt ETF-urile, fonduri mutuale listate la burse internaționale, menționează Adrian Asoltanie. „Poate fi o soluție pentru cineva care ar avea de investiți 200 euro pe lună. Va avea o expunere internațională, și la fel o investiție pe termen lung”, spune Adrian Asoltanie.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Pentru randamente mai mari, cei care doresc să își investească economiile se pot îndrepta către alte instrumente ca piața de capital, respectiv a acțiunilor locale sau globale, a fondurilor de investiții în acțiuni locale sau globale, menționează acesta.

„Aici trebuie să începem să ne obișnuim cu volatilitate, care se stopează cu timpul. Pe măsură ce stau mai mult în investiție, șansa de a avea mai multi bani crește. Trebuie sa treacă mai multe cicluri financiare pentru ca investiția să se transfere către investitor”, afirmă Asoltanie.

Un investitor la început de drum se poate îndrepta către titluri de stat sau fonduri mutuale și mai puțin către acțiuni, iar în cazul unui investitor care dispune de mai multe resurse, investiția s-ar putea duce către fonduri de acțiuni, care sunt mai riscante și mai volatile, însă randamentele sunt mai mari, spune trainerul.

O altă categorie de investiții alternative, care este cu riscuri mult mai ridicate, este inclusiv partea de imobiliare. Portofoliul de investiții ar putea fi la un momentan dat completat de doza de imobiliare, menționează Adrian Asoltanie, însă acesta spune că nu recomandă achiziția de imobile în acest moment, mai ales cu un război la graniță. 

„Când faci o achiziție imobiliară ți se consumă toate economiile. Contextul în care trăim acum nu este potrivit pentru a-ți cheltui toate economiile, iar apoi ar mai putea apărea și un credit bancar”, afirmă Asoltanie.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 14,5% în luna mai a acestui an, de la 13,8% în luna aprilie, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Cele mai mari scumpiri au avut loc la gaze, de 86%, cartofi, de 50%, și ulei, de 44%.

Banca Națională a României se aștepta la o inflație de două cifre abia din al doilea trimestru al acestui an, în contextul în care expirau măsurile de sprijin pentru facturi. Cu toate acestea, scumpirile au fost mai accentuate, astfel că rata inflației a trecut de pragul de două cifre încă din luna martie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Nu o mai recomanda ca se injumatatesc in 2023… Eu ma pregatesc sa iau 2 apartamente minim, unul pentru vacante in familie.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.