Cum s-a implicat România în ajutorarea refugiaților ucraineni în ultimul an: Peste 3,5 milioane de persoane au ajuns la noi țară, dintre care 2,5 milioane au beneficiat de un sprijin direct de la statul român

refugiati, ucraineni Sursă foto: Ilona Andrei / G4Media

La 12 luni de când Rusia a invadat Ucraina, un număr impresionant de ucraineni s-au refugiat în țările vecine pentru a beneficia de ajutor. Conform unui bilanț prezentat de Maria Mădălina Turza, consilier în Cancelaria Prim-ministrului, un număr de 3,5 milioane de cetățeni ucraineni ne-au trecut granițele.

„Fie că au stat la noi câteva săptămâni, o lună sau un an, acești oameni au găsit în România cazare, masă, transport, servicii sociale, medicale și educaționale”, spune Maria Mădălina Turza.

Potrivit datelor prezentate, din numărul total al ucrainenilor care au ajuns în țara noastră:

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
  • Peste 2,5 milioane de persoane au primit o formă de sprijin direct de la statul român, autorități locale și partenerii  internaționali sau societatea civilă.
  • Zeci de mii de refugiați din Ucraina au fost vindecați în spitalele din România și peste 1000 de vârstnici sunt în grija serviciilor publice de asistență socială.
  • Peste 300 de ONG-uri au lucrat neobosit pentru sprijinul direct al femeilor, copiilor și persoanelor vulnerabile din Ucrainain siguranță la noi în țară
  • Peste 600 milioane de euro au fost alocați de la bugetul de stat și partenerii internaționali pentru ca refugiații din Ucraina să fie in siguranță în România

Maria Mădălina Turza amintește de cele 6 grupuri de lucru pe care le-a coordonat la nivelul Guvernului în vederea implementării politicilor publice necesare pentru ca refugiații din Ucraina să aibă acces la cazare, sănătate, educație, muncă, servicii pentru copii și persoane vulnerabile.

„Am elaborat, modificat și adoptat peste 25 de acte normative pentru ca refugiații din Ucraina să poată avea acces la întreg sistemul de sprijin care există în România. 1500 de primării și consilii județene sunt implicate în sprijinirea directă a refugiaților. Zeci de mii de refugiați din Ucraina au fost vindecați în spitalele noastre și peste 1000 de vârstnici sunt în grija serviciilor publice de asistență socială. Iar dacă astăzi nu avem situații grave de criminalitate, abuz sau exploatare a acestor oameni vulnerabili, se datorează faptului că mii de polițiști români asigură trecerea frontierelor în siguranță, verifică locuințele în care aceștia trăiesc, mașinile care îi transportă și se asigură că nu devin victimele diferitelor tipuri de rețele de criminalitate.  (…) Da. Toate acestea le-am făcut noi. Românii. Într-un efort fără precedent de coordonare, leadership și echipă, nu numai cu profesionalism, dar și cu mult suflet”, afirmă Maria Mădălina Turza.

Ea a subliniat că implicarea României reprezintă un exemplu pe plan internațional în gestionarea crizei refugiaților din Ucraina.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: