Șoferii au simțit la început de an creșterile de prețuri în benzinării: primele zile ale noului an au adus modificări, după ce, de la 1 ianuarie 2023, a fost suspendată compensarea de 50 de bani pentru carburanți, conform deciziei luate de guvern la finalul anului trecut, notează platforma Risco.ro. Eliminarea compensării, concomitent cu scăderea accizelor la carburanți de la 1 ianuarie 2023, au dus la scumpirea (în medie, 31 decembrie comparativ cu 1 ianuarie) benzinei cu 38 de bani (6,3%), în timp ce prețul motorinei a crescut cu 40 de bani (5,5%). România are unele dintre cele mai mici prețuri la carburanți din UE.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Măsură nu a mai fost prelungită pe motiv că prețul combustibililor a scăzut în ultimele luni. Totuși, premierul a precizat că măsură va rămâne în stand-by, “ea nu va mai funcționa, în schimb este doar o decizie de suspendare, Guvernul fiind pregătit că în măsură în care prețurile vor avea o evoluție care să depășească puterea de cumpărare la nivelul cetățenilor să o aplicăm din nou”.

Șoferii au simțit imediat schimbarea. Primele zile ale noului an au adus și modificări de preț în stațiile peco.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Evoluția prețului carburanților, la început de an

Potrivit site-ului peco-online.ro, dacă pe 31 decembrie 2022, un litru de benzină standard se vindea și cu 6.02 lei, iar unul de motorină cu 7.17 lei, după eliminarea compensării, prețul carburanților a mai crescut. Astfel că la jumătatea primei săptămâni din acest an, un litru de benzină standard se vinde în medie cu 6.38 -6.4 lei, iar unul de motorină cu 7.55 lei.

“Totuși, nu putem vorbi de o explozie a prețului carburanților, așa cum s-a întâmplat în vara lui 2022. Vârful scumpirii a fost în luna iunie, atunci când în stațiile de alimentare din țară, costul pentru un litru de benzină trecea de 9 lei, iar un litru de motorină se vinde și cu peste 10 lei”, notează analiza platformei.

Potrivit aceluiași comparator de prețuri de carburanți, peco-online.ro, eliminarea compensării de 50 de bani pe litru concomitent cu scăderea accizelor la carburanți de la 1 ianuarie 2023 au dus la scumpirea (în medie, 31 decembrie comparativ cu 1 ianuarie) benzinei cu 38 bani (6,3%), în timp ce prețul motorinei a crescut cu 40 bani (5,5%).

Ordonanța de Urgență care prevedea compensarea cu 50 de bani a prețului carburanților timp de trei luni, în intervalul 1 iulie-1 octombrie, a fost adoptată de Guvernul României pe 30 iunie. Ulterior, măsură a fost prelungită de la 1 octombrie până la finalul anului. Din compensarea de 50 de bani, 25 de bani au fost suportați din bugetul de stat, iar cealaltă jumătate a fost reducerea aplicată de lanțurile de benzinării.

Potrivit platformei fuel-prices.eu, România e pe locul 2 în clasamentul celor mai ieftine țări în ceea ce privește prețul benzinei și pe locul 3 la motorină.

Prețurile sunt valabile în perioada 26 decembrie – 4 ianuarie:

Motorină