Cum s-au modificat prețurile în benzinării, după eliminarea compensării cu 50 de bani pentru carburanți

benzinarie Sursa foto Pixabay

Șoferii au simțit la început de an creșterile de prețuri în benzinării: primele zile ale noului an au adus modificări, după ce, de la 1 ianuarie 2023, a fost suspendată compensarea de 50 de bani pentru carburanți, conform deciziei luate de guvern la finalul anului trecut, notează platforma Risco.ro. Eliminarea compensării, concomitent cu scăderea accizelor la carburanți de la 1 ianuarie 2023, au dus la scumpirea (în medie, 31 decembrie comparativ cu 1 ianuarie) benzinei cu 38 de bani (6,3%), în timp ce prețul motorinei a crescut cu 40 de bani (5,5%). România are unele dintre cele mai mici prețuri la carburanți din UE.

Măsură nu a mai fost prelungită pe motiv că prețul combustibililor a scăzut în ultimele luni. Totuși, premierul a precizat că măsură va rămâne în stand-by, “ea nu va mai funcționa, în schimb este doar o decizie de suspendare, Guvernul fiind pregătit că în măsură în care prețurile vor avea o evoluție care să depășească puterea de cumpărare la nivelul cetățenilor să o aplicăm din nou”.

Șoferii au simțit imediat schimbarea. Primele zile ale noului an au adus și modificări de preț în stațiile peco.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Evoluția prețului carburanților, la început de an

Potrivit site-ului peco-online.ro, dacă pe 31 decembrie 2022, un litru de benzină standard se vindea și cu 6.02 lei, iar unul de motorină cu 7.17 lei, după eliminarea compensării, prețul carburanților a mai crescut. Astfel că la jumătatea primei săptămâni din acest an, un litru de benzină standard se vinde în medie cu 6.38 -6.4 lei, iar unul de motorină cu 7.55 lei.

“Totuși, nu putem vorbi de o explozie a prețului carburanților, așa cum s-a întâmplat în vara lui 2022. Vârful scumpirii a fost în luna iunie, atunci când în stațiile de alimentare din țară, costul pentru un litru de benzină trecea de 9 lei, iar un litru de motorină se vinde și cu peste 10 lei”, notează analiza platformei.

Potrivit aceluiași comparator de prețuri de carburanți, peco-online.ro, eliminarea compensării de 50 de bani pe litru concomitent cu scăderea accizelor la carburanți de la 1 ianuarie 2023 au dus la scumpirea (în medie, 31 decembrie comparativ cu 1 ianuarie) benzinei cu 38 bani (6,3%), în timp ce prețul motorinei a crescut cu 40 bani (5,5%).

Ordonanța de Urgență care prevedea compensarea cu 50 de bani a prețului carburanților timp de trei luni, în intervalul 1 iulie-1 octombrie, a fost adoptată de Guvernul României pe 30 iunie. Ulterior, măsură a fost prelungită de la 1 octombrie până la finalul anului. Din compensarea de 50 de bani, 25 de bani au fost suportați din bugetul de stat, iar cealaltă jumătate a fost reducerea aplicată de lanțurile de benzinării.

Potrivit platformei fuel-prices.eu, România e pe locul 2 în clasamentul celor mai ieftine țări în ceea ce privește prețul benzinei și pe locul 3 la motorină.

Prețurile sunt valabile în perioada 26 decembrie – 4 ianuarie:

Motorină

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: