Cum schimbă automatizarea piața muncii: O treime dintre angajații companiilor globale au alte roluri după implementarea unor astfel de soluții

digitalizare-Pexels-e1599645458983 sursa foto: Pexels

Ponderea angajaţilor ale căror roluri s-au schimbat în urma implementării soluţiilor de automatizare continuă să crească şi ajunge la 34% la nivel global, faţă de 23% în 2020, potrivit celei mai recente ediţii a raportului global “Deloitte Automation with Intelligence”, publicat miercuri.

Conform datelor centralizate, angajaţii cu funcţii de execuţie (11%) reprezintă categoria cu cei mai puţini suporteri, urmaţi de manageri şi liderii de echipă (19%) şi de membrii echipei de top management (39%).

În ceea ce priveşte atitudinea diferitelor departamente din organizaţie, echipele de IT oferă sprijin în mod moderat (27%), în timp ce departamentele de risc susţin cel mai puţin procesul de automatizare (8%).

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Raportul de specialitate arată că şase din zece organizaţii globale (59%) pun deja în practică sau intenţionează să adopte un model de dezvoltare iniţiat de către angajaţi (citizen-led development model), în următorii trei ani, un cadru care încurajează angajaţii din alte departamente decât cel de IT să utilizeze platforme de tip low-code/no-code aprobate de IT pentru a dezvolta soluţii de automatizare de complexitate scăzută.

În acelaşi context, 74% dintre companii au declarat că implementează soluţii de automatizare a proceselor prin robotizare (RPA), iar jumătate dintre acestea, recunoaşterea optică a caracterelor (optical character recognition). Comparativ, în 2015, doar 13% dintre organizaţii intenţionau să investească în RPA.

Totodată, inteligenţa artificială (IA) se află pe locul al doilea în topul tehnologiilor de care sunt interesate companiile (46% dintre respondenţi), urmată de analiza şi urmărirea proceselor (process mining) şi monitorizarea proceselor (43%, fiecare).

Potrivit sursei citate, reducerea costurilor este principalul beneficiu indicat de organizaţiile care adoptă soluţii de automatizare, acestea aşteptându-se la o scădere medie a costurilor de 31% în următorii trei ani, faţă de 24% în 2020. Pe locurile următoare se află creşterea veniturilor, companiile estimând un avans de 24%, faţă de 15%, în 2020.

Cea mai importantă barieră cu care se confruntă organizaţiile atunci când extind implementarea soluţiilor de automatizare este fragmentarea proceselor, o provocare pe care o au dinainte de pandemie şi care este de aşteptat să rămână în top cel puţin pentru următorii cinci ani. Alte obstacole menţionate sunt: lipsa unei viziuni clare (22%) şi a unei strategii de automatizare la nivelul organizaţiei (41%), gradul scăzut de pregătire din punct de vedere IT şi rezistenţa la schimbare.

Cea mai recentă ediţie a studiului “Deloitte Automation with Intelligence” a fost realizată în 34 de ţări, inclusiv România, în rândul a peste 470 de membri ai echipelor de top management, printre care directori responsabili cu procesele de automatizare, directori de operaţiuni, de resurse umane şi directori ai centrelor de asistenţă pentru clienţi.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: