Cum se schimbă locuințele după experiența pandemiei

birou, schite Sursa foto: Pexels, Ivan-Samkov

 

Pandemia și restricțiile necesare pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 au adus schimbări pe piața muncii și în obiceiurile noastre de trai. Acestea se vor reflecta și în spațiile în care locuim, care se vor adapta noilor necesități, notează portalul Arhispec.ro, specializat în informații legate de piața proiectării și arhitecturii. În ce fel se vor modifica noile planuri de locuire? Oamenii vor fi tot mai interesați de spații de lucru dedicate sau de zone de relaxare acasă, spun cei din domeniu.

“În loc să petrecem o mare parte din timpul nostru în altă parte, casa a devenit epicentrul multor oameni. Totul s-a întâmplat acasă: serviciu, școală, exerciții fizice, joacă și multe altele”, notează Arhispec.

Ce schimbări și nevoi pot să anticipeze arhitecții în ceea ce privește locuirea și felul în care ne vor arăta casele în viitor:

Spații de lucru dedicate

Restricțiile se relaxează, dar multe companii păstrează opțiuni de lucru de la domiciliu sau chiar renunță la birouri. Când a început pandemia, angajații probabil și-au creat un spațiu de birou într-un dormitor, la masa din bucătărie sau pe canapea, dar acum caută soluții pe termen lung care să le servească cu adevărat nevoilor. Arhitecții pot începe să primească cereri pentru spații de birouri desemnate mai des decât în ​​trecut. Proprietarii de case pot solicita ca spațiile să fie proiectate special pentru nevoile lor de lucru, cu dispozitive și conectivitate adecvate, precum și cu funcții încorporate, cum ar fi rafturile de cărți și alte instrumente organizaționale.

Spații definite cu control acustic

Copiii la școală online, părinții în meeting-uri de zoom – un peisaj comun în casele multor familii. La activitățile de muncă se adaugă și cele sociale, toate online. Toate acestea au adus provocări în ceea ce privește simpla obținere a spațiului pentru a se concentra și a nu fi auzite. Din acest motiv, arhitecții pot vedea mai mulți oameni care solicită spații care permit intimitate și sunt izolate de alte zone din casă. În plus, controlul acustic va fi din ce în ce mai important, astfel încât familiile să poată avea încredere că fiecare activitate se poate desfășura în voie, notează Arhispec.

Spații pentru hobby-uri

Afacerile mici și noile hobby-uri au apărut aproape imediat după instaurarea restricțiilor ca o modalitate de a umple timpul. Atunci când proiectează case noi, arhitecții pot constata că proprietarii sunt interesați de camere destinate afacerilor sau hobby-urilor lor.

Zone de wellness

Când sălile de fitness au fost închise în timpul pandemiei, antrenamentul acasă a devenit o soluție temporară. Cu toate acestea, comoditatea acestei opțiuni poate rămâne dezirabilă în anii următori. Arhitecții ar trebui să se pregătească pentru a proiecta spații destinate în mod special echipamentelor de antrenament, de la greutăți și benzi de alergare, la biciclete și multe altele.

Viață în aer liber și distracție

Cei care își permit și au destul spațiu vor dori să stea în continuare cât mai mult în aer liber, mai ales când au invitați. Arhitecții ar putea proiecta terase și verande mai elaborate pentru a răspunde acestei nevoi. Unii proprietari ar putea chiar să dorească să planifice spații de gătit în aer liber, care să includă chiuvete, plite, grătare și spații de depozitare.

 

Sursa foto: Pexels, Ivan-Samkov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *