Cum stăm cu finanțele în pandemie? Jumătate dintre participanții la un studiu spun că îşi administrează mai atent cheltuielile

 

Aproape două treimi (64%) dintre români consideră plata datoriilor ca fiind cea mai mare sursă de stres, arată o analiză publicată de ING Bank și citată de Agerpres. Puţin peste o treime dintre români (37%) afirmă că au pus deoparte un fond de urgenţă în prezent.

Din datele centralizate reiese faptul că, pentru a se proteja, 43% dintre respondenţi au declarat că îşi administrează mai atent cheltuielile de la începutul pandemiei, iar 45% încearcă să economisească mai mult pentru a avea o plasă de siguranţă pe viitor. Puţin peste o treime dintre români (37%) afirmă că au pus deoparte un fond de urgenţă în prezent, iar patru din zece consideră că pot apela la rude şi prieteni pentru suport financiar în cazul unui eveniment nefericit. În acelaşi context, 29% dintre cei chestionaţi susţin că pot întâmpina un şoc financiar, precum pierderea locului de muncă.

Potrivit analizei, 55% din totalul persoanelor intervievate au menţionat că sănătatea financiară le influenţează sănătatea psihică, plata datoriilor fiind în proporţie de 64% sursa cea mai mare de stres. Următorii în topul factorilor de stres, pentru români, sunt generarea unui venit suficient de mare pentru a-şi acoperi cheltuielile (32%), economisirea (27%) sau cheltuielile făcute zi de zi (27%).

De asemenea, doar unul din trei români declară că discută des despre situaţia financiară împreună cu prietenii sau familia, în timp ce 27% caută surse de informaţie în mod activ şi numai 12% apelează la experţi financiari sau consultanţi pentru a învăţa cum să îşi gestioneze mai bine finanţele personale.
Întrebaţi despre modalităţile cele mai bune de a-şi îmbunătăţi cunoştinţele, 64% dintre cei chestionaţi au răspuns că experienţa personală, cu eşecuri şi reuşite, este cea mai importantă.
În acelaşi timp, 40% dintre români îşi gestionează banii zilnic bazându-se pe memorie şi pe instinct, iar unul din patru români declară că îşi setează mental limitele pentru sumele atribuite cheltuielilor sau economiilor. Pe de altă parte, 43% folosesc website-ul sau aplicaţia băncii lor cel puţin o dată pe săptămână pentru a-şi gestiona finanţele, iar o treime (33%) utilizează tabele în excel sau îşi notează veniturile şi cheltuielile într-o agendă.

Când vine vorba despre verificarea situaţiei financiare, aproape jumătate dintre respondenţi precizează că îşi verifică extrasele lunar, 26% cel puţin o dată pe săptămână şi 45% declară că reuşesc să se încadreze în bugetul pe care şi-l propun. La capitolul gestionare a finanţelor, 31% dintre români declară că fac acest lucru având în gând un orizont de timp mai extins, care implică economisire şi investiţii. Astfel, 27% iau în considerare forme alternative de a folosi banii economisiţi, precum investirea în fonduri mutuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *