Cum sunt conduse companiile de stat: Consiliul Economic și Social denunță faptul că guvernul a trimis în Parlament proiectul privind guvernanța corporativă fără avizul instituției

hartii, acte, taxe, facturi, plata, documente Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Consiliul Economic și Social, o instituție cu rol consultativ ce reunește reprezentanți ai societății civile, reclamă într-un comunicat de presă faptul că guvernul Ciucă a transmis parlamentului proiectul de lege privind guvernanța corporativă fără a-i cere avizul. Proiectul de lege prevede modificări ale legislației care stabilește modul în care sunt conduse companiile cu capital de stat.

„Pe baza informațiilor din spațiul public, Consiliul Economic și Social a luat act de înaintarea către Parlament, de către Secretariatul General al Guvernului, a unui proiect de lege pentru modificarea OUG 109/ 2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, în decembrie 2022. Acest proiect nu a fost înaintat spre avizare către CES, deși conform Legii nr. 248/ 2013, CES este consultat obligatoriu asupra proiectelor de acte normative inițiate de Guvern în domeniul politicilor economico-sociale. Apreciem că legislația cu privire la guvernanța corporativă este un pilon fundamental al politicii economice naționale, iar neconsultarea CES în acest domeniu reprezintă o posibilă nerespectare a legislației în vigoare cu privire la dialogul social și civic”, arată Consiliul în comunicatul citat.

Guvernul a adoptat la finalul lunii decembrie 2022 un proiect de lege care aduce modificări la legislația privind guvernanța corporativă a companiilor de stat, scria atunci Economedia. Una dintre noutăți este faptul că se înființează Agenţia pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice şi un corp al administratorilor. Modificările sunt în contextul unei reforme asumate pentru aderarea la Organizaţia pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

”Numeroasele exceptări ale întreprinderilor publice de la aplicarea prevederilor acestei legislații, lacunele legislative care permit perpetuarea numirilor interimare de administratori și lipsa de corelare reală a remunerațiilor executivului cu performanțele întreprinderilor, inclusiv cele non-financiare, constituie aspecte îngrijorătoare în acest domeniu. Aceste aspecte sunt cauzate și de clauzele privind numirea administratorilor, clauze care le asigură indemnizații foarte mari pe mandatul întreg, indiferent de performanțe, și care prevăd despăgubiri financiare foarte mari în cazul în care administratorii sunt înlocuiți înainte de încheierea mandatului pentru ineficiență și lipsă de performanțe”, arată Consiliul Economic și Social.

Instituția cere guvernului consultarea obligatorie a CES asupra acestui proiect și avertizează că actul normative este jalon de reformă în PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență).

Consiliul Economic şi Social avertizează că ocolirea avizului său încalcă prevederile Constituției.

„Subliniem faptul că atât lipsa solicitării avizului CES, cât și lipsa dialogului social și civic pe modificările aduse îndepărtează România de bunele practici internaționale în domeniul guvernanței corporative și pot periclita traseul instituțional de aderare a țării noastre la principiile Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) de Guvernanță Corporativă, prin transpunerea lor în legislație națională”, mai arată CES.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: