Cum vor arăta filmele în viitor? Experții din industria cinematografică spun că IA ar putea schimba fundamental domeniul artistic

inteligenta artificiala, AI, roboti, chatgpt, chabot Sursa foto: G4Media (generata AI)

Cele mai recente modele generative de AI fac demonstrații grozave, dar nu vor schimba, pe termen scurt, modul în care oamenii fac filme și televiziune, potrivit experților în regie și efecte vizuale (VFX), citați de TechCrunch. Dar, pe termen lung, schimbările ar putea fi, literalmente, dincolo de imaginația noastră.

În cadrul unei mese rotunde la SIGGRAPH din Denver, Nikola Todorovic (Wonder Dynamics), Freddy Chavez Olmos (Boxel Studio) și Michael Black (Meshcapade, Institutul Max Planck) au discutat despre potențialul AI generativ și al altor sisteme de a schimba – dar nu neapărat de a îmbunătăți – modul în care se creează astăzi media. Consensul lor a fost că, deși putem pune la îndoială, pe bună dreptate, utilitatea acestor instrumente în viitorul imediat, rata de inovare este de așa natură încât ar trebui să fim pregătiți pentru o schimbare radicală în viitor.

Unul dintre primele subiecte abordate a fost natura nepractică a tehnologiei de generare video de astăzi.

Todorovic a remarcat percepția greșită că inteligența artificială este o soluție cu un singur click, că îți va oferi o filmare VFX finală, “iar acest lucru este cu adevărat imposibil. Poate că vom ajunge acolo, dar dacă nu ai intervenții de editare, acea cutie neagră nu îți oferă prea multe. Ceea ce vedem acum este că UX (user experience) este încă în curs de descoperire – aceste companii de cercetare încep să învețe modalitățile 3D și termenii de filmare”, a spus acesta

Black a subliniat că limbajului îi lipsește în mod fundamental capacitatea de a descrie unele dintre cele mai importante aspecte ale creației vizuale.

„Adică, lucruri precum poziții de yoga, poziții de balet – există unele lucruri clasice pentru care avem denumiri, lucruri pe care le putem defini, dar pentru majoritatea lucrurilor pe care le facem nu avem nume”, a spus el. „Și există un motiv bun pentru asta: Pentru că oamenii au de fapt în ei un model generativ de comportament. Dar eu nu am un model generativ de imagini în capul meu. Dacă vreau să vă explic ceea ce văd, nu pot proiecta asta din ochi și nu sunt un artist suficient de bun încât să fac un desen pentru voi. Așa că trebuie să folosesc cuvinte, iar noi avem multe cuvinte pentru a descrie lumea vizuală. Dar dacă vreau să vă descriu o anumită mișcare, nu trebuie să o descriu în cuvinte – pur și simplu o fac pentru voi, iar sistemul vostru motor mă vede și este activ în înțelegerea acesteia. Așadar, cred că este un motiv biologic, un motiv neuroștiințific, pentru care nu avem cuvinte pentru toate mișcările noastre”, spune Black.

Poate părea puțin filozofic, dar rezultatul este că sistemele de stimulare a imaginilor bazate pe text sunt fundamental limitate în ceea ce privește modul în care pot fi controlate.

„Adevărata revoluție”, a spus Black, ”adevărata putere a ceea ce vedem în IA este că vom vedea un gen de divertisment complet nou și nu știu exact cum va arăta. Prevăd că va fi ceva între jocurile video și film și viața reală. Industria filmului este o poveste pasivă: Stau acolo și observ, este ca teatrul sau un podcast. Eu sunt receptorul pasiv al divertismentului. Dar în viața de zi cu zi, ne spunem povești unii altora, vorbim despre ce am făcut în weekend și așa mai departe. Și acesta este un tip foarte activ de povestire interactivă”, a spus Black.

Înainte ca acest lucru să se întâmple, însă, Chavez Olmos a spus că se așteaptă la o curbă de acceptare mai tradițională a imaginilor și actorilor generați de inteligența artificială.

„Va avea aceeași reacție, cred, pe care am avut-o când am văzut primul film „Final Fantasy” sau „The Polar Express” – ceva nu va fi chiar acolo încă, dar oamenii vor începe să accepte aceste filme”, a spus el. „Și în loc de un film complet CG, va fi un film complet AI, pe care cred că îl vom vedea chiar la sfârșitul acestui an. Cred că oamenii vor trece peste asta, cum ar fi „OK, asta este AI”, oamenii vor accepta asta”, crede Olmos.

Articolul integral poate fi citit AICI

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.