Cum vor evolua dobânzile la credite până la finalul anului? IRCC va crește spre 6%, dar va rămâne semnificativ sub ROBOR

ocean credit

Tranzacțiile din piață interbancară din trimestrul al doilea, care vor da valoarea IRCC începând din octombrie, arată creșterea indicelui peste 4%, iar ianuarie 2023 îl poate găsi aproape de 6%. Cu toate acestea, indicele mai nou va rămâne semnificativ sub ROBOR, arată o analiză a platformei de comparații financiare Conso.ro.

Valoarea indicelui IRCC, care surprinde media la care se fac tranzacțiile interbancare pe toate scadențele, este urmărită tot mai atent de către debitori începând din mai 2019, atunci când IRCC a luat locul mai cunoscutului ROBOR.

ROBOR își continuă creșterea susținută din acest an, atât valoarea indicelui la 3 luni, cât și cea a celui la 6 luni, repere luate în calcul la majoritatea creditelor cu dobânda variabilă mai vechi de mai 2019, au depășit 8%.

Cum IRCC este în prezent la 2,65%, calculat pentru trimestrul I din 2022 și aplicat în intervalul iulie-septembrie, întrebarea care se pune este cât de sus va urca acesta din octombrie și, date fiiind isprăvile de dată recentă ale ROBOR, cât de sus ar putea urca cei doi indici până în ianuarie 2023?

Din octombrie, IRCC va fi peste 4%

Potrivit calculelor Conso, pornind de la valorile zilnice ale IRCC în intervalul aprilie-iunie, indicele va depăși ușor pragul de 4%. Este o creștere importantă pentru debitori, de la valoarea actuală de 2,65%.

La o marjă de 2% aplicabilă peste IRCC, precum în cazul creditelor Noua Casă, ratele ar putea avansa cu până la 30%, ceea ce nu este deloc neglijabil.

Avansul mai accelerat din ultima vreme al dobânzilor de pe piața interbancară, care au afectat deja ROBOR, crescând astfel masiv ratele celor care mai au în contracte acest indice, a început să se simtă însă și asupra valorilor IRCC. Iar în luna iulie, prima lună care va intra în calculul noului IRCC din ianuarie 2023, media valorilor indicelui a fost de 4,8%, iar tendința este una de continuare a creșterii.

Astfel, ultimele valori au fost constant peste medie și se apropie de 6%. În intervalul 25.07-01.08 am avut următoarele valori ale IRCC zilnic-5,97%, 5,89%, 5,91%, 6,06%, 5,98%, 5,99%. Dacă în august și septembrie tranzacțiile se vor face constant peste 6% atunci și valoarea IRCC care va fi luată în calcul de la începutul anului viitor se va apropia de acest reper.

IRCC rămâne semnificativ sub ROBOR

De remarcat însă că, în ciuda creșterilor IRCC, avansul sau rămâne semnificativ sub cel al ROBOR, un fenomen explicabil prin metodologia sa de calcul.

Cum IRCC este o medie a scadentelor la care se fac tranzacțiile în piața interbancară iar cele mai multe dintre acestea se fac pe termene scurte (1 zi, 1 săptămână, 1 lună) media va fi mai mică decât valoarea ROBOR la 3 luni care se plasează mai aproape de cealaltă extremitate a scadențelor (mai avem scadențe la 6 luni și 1 an).

De exemplu, valoarea zilnică a IRCC din acest moment, care se apropie de 6%, este foarte asemănătoare cu valoarea ROBOR la 1 zi (6,05% pe 3 august).

Pentru a profita de această diferență între ROBOR și IRCC este recomandată migrarea de pe un contract cu referință ROBOR spre una cu indice IRCC, adresând o cerere băncii în acest sens. Alternativa este o refinanțare, noul împrumut urmând să folosească referință IRCC.

Citește despre impactul asupra ratelor și continuarea articolului pe Conso.ro.

Sursa foto: Ocean Credit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *