Cum vor putea Statele Unite să trimită gaz natural lichefiat în Europa

Statele Unite, cel mai mare producător de gaze naturale din lume, vor să trimită mai mult gaz natural lichefiat (GNL) în Europa pentru a-și ajuta aliații să-și rupă dependența de gazul rusesc, după ce Moscova a invadat Ucraina pe 24 februarie, scrie Reuters.

Joi, președintele american Joe Biden a promis că Statele Unite vor livra Europei cu cel puțin 15 miliarde de metri cubi mai mult GNL în acest an decât era planificat anterior, au declarat surse familiare cu problema.

Această sumă se transformă în aproximativ 1,5 miliarde de metri cubi pe zi. Pentru context, 1 miliard de metri cubi este suficient pentru a încălzi 5 milioane de case din SUA pentru o zi.

Cât gaz natural lichefiat exportă SUA? 

Statele Unite ale Americii, care produc 96,7 miliarde de metri cubi de gaz. Cu toate acestea, toate cele șapte fabrici de export de GNL din SUA funcționează în prezent la capacitate maximă și lichefiază aproximativ 12,7 miliard de metri cubi de gaz. Deci, indiferent cât de mult ar crește prețurile globale, SUA nu mai poate produce GNL – în acest moment.

Aproximativ 24%, sau aproximativ 2,4 miliarde de metri cubi de gaz din exporturile americane de GNL au mers în Europa în 2021, potrivit datelor de la Rystad Energy.

Statele Unite au furnizat deja un plus de 0,8 miliarde de metri cubi de gaz din ianuarie până în februarie, comparativ cu aceeași perioadă cu un an în urmă.

Capacitatea de procesare din SUA era pe cale să crească la aproximativ 13,1 miliarde de metri cubi de gaz până la sfârșitul anului 2022, pe măsură ce mai multe trenuri de lichefiere la uzina de export Venture Global LNG Calcasieu Pass din Louisiana intră în funcțiune.

Rusia a produs aproximativ 67,9 miliarde de metri cubi de gaz de gaz în 2021 și a exportat 24,4 miliarde de metri cubi de gaz din care aproape 75% (18,3 miliarde de metri cubi de gaz) au mers către țările Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) din Europa.

Cum va putea SUA să trimită mai mult gaz pentru Europa

Deși SUA are capacitatea de a trimite suficient gaz natural lichefiat în Europa, nu va putea egala cu cantitatea Rusiei pe care o trimite în statele membre și va implica în mare parte redirecționarea transporturilor existente.

„Ne aşteptăm ca măsurile pe termen scurt pentru a sprijini importurile europene de GNL să se bazeze pe realocarea aprovizionării existente”, au spus analiştii de la Goldman Sachs.

Un înalt oficial al administrației americane a declarat că efortul va implica aranjamente cu aliații din întreaga lume, atât producători, cât și consumatori, pentru a direcționa transporturile către Europa.

Goldman Sachs a spus că „o astfel de relocare în Europa are loc deja”, deoarece prețurile la gaze europene au fost printre cele mai ridicate din lume în ultimele luni.

Analiştii au spus că guvernele pot găsi modalităţi de a încuraja petrolierele să continue să meargă în Europa. Pe termen scurt, guvernele ar putea oferi subvenții pentru a permite utilităților europene să plătească mai mult pentru mărfurile cu GNL sau guvernele ar putea oferi bani suplimentari direct expeditorilor pentru a-i încuraja să livreze mai multe mărfuri în Europa.

Cu toate acestea, terminalele de GNL din Europa au o capacitate disponibilă limitată pentru a absorbi aprovizionarea suplimentară din Statele Unite sau alți producători majori în cazul în care gazul din Rusia este întrerupt.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *