Cum vrea coaliția PSD-PNL să deblocheze tranșa de 3 miliarde de euro din PNRR: Guvernul nu va mai amâna închiderea unor mine pe cărbune

carbune Sursă foto: Unsplash

Guvernul va abroga o Hotărâre prin care putea amâna scoaterea din funcțiune a unor capacități pe lignit, în contextul în care cea de-a doua cerere de plată a României din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) era blocată temporar de Comisia Europeană din cauza unor probleme la acest jalon.

Miza acestei modificări e enormă: tranșa a doua de bani din PNRR, în valoare de 3,2 miliarde de euro, este blocată de aproape trei luni de Bruxelles, iar un răspuns al Comisiei este așteptat pe 16 martie.

În decembrie 2022, Guvernul a adoptat o Hotărâre prin care putea amâna scoaterea din exploatare a 660 MW de capacități de producere a energiei electrice pe bază, până la data de 1 octombrie 2023.

Analize Economedia

Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice

Însă, Comisia Europeană a transmis o comunicare, în data de 8 martie 2023, prin care a solicitat abrogarea acestei prevederi, considerând că, în caz contrar, jalonul 114 din cadrul Cererii de plată 2 va fi considerat neîndeplinit, cu consecința de a nu acorda României plata a aproximativ 700 milioane euro.

Așadar, Ministerul Energiei a pus marți în dezbatere publică o Hotărâre de Guvern care abrogă Hotărârea adoptată în decembrie 2022.

Comisia Europeană consideră că România are câteva restanțe în ceea ce privește cea de-a doua cerere de plată din PNRR: legea avertizorului de integritate, care transpune o directivă europeană într-un mod care, în interpretarea Comisiei, descurajează raportările anonime, decarbonizarea (problema închiderii minelor de cărbune), precum și anumite prevederi legate de pilonul doi de pensii (fără legătură cu reforma sistemului de pensii speciale).

Tot marți, liderii PSD și PNL au depus în Parlament un proiect de lege care ar modifica legea avertizorului de integritate conform cererilor Comisiei Europene, după ce versiunea inițială a legii descuraja raportările anonime privind actele de corupție și încălcările legii. Plenul Senatului a și votat, marţi, cu 80 de voturi „pentru”, niciun vot împotrivă şi 13 abţineri, modificarea la legea avertizorilor de integritate. Senatul este primă Cameră sesizată, astfel că proiectul merge la Camera Deputaţilor pentru votul final, relatează News.ro. (Detalii, AICI)

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: