Curtea Supremă a SUA a dat dreptate Google într-un proces cu Oracle referitor la softul Android

 

Curtea Supremă a Statelor Unite a dat, luni, câştig de cauză Google într-un proces lung cu Oracle referitor la software-ul utilizat în sistemul de operare Android, transmite Reuters, citat de news.ro.

Decizia curţii a fost luată cu şase voturi pentru la două împotrivă.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Cazul se referă la circa 12.000 de linii de coduri folosite de Google la construirea Android, care au fost copiate din interfaţa de programare a aplicaţiei Java dezvoltată de Sun Microsystems, pe care Oracle a cumpărat-o în 2010.

Procesul a fost considerat un caz de referinţă referitor la ce tipuri de coduri informatice sunt protejate de legea americană pentru copyright.

Oracle a dat în judecată Google pentru utilizarea codului său şi a câştigat cazul de două ori în faţa Curţii de Apel specializate din SUA pentru circuitul federal, care a considerat că codul în cauză este protejat prin drepturi de autor şi că utilizarea acestuia de către Google nu este protejată de o folosire loială.

Curtea Supremă a anulat decizia instanţei de apel, deşi nu a soluţionat definitiv dacă codul în cauză era protejat prin drepturi de autor.

Judecătorul Stephen Breyer, care a scris opinia majoritară în acest caz, a fost de acord că utilizarea codului de către Google este protejată în condiţii de folosire loială, menţionând că Google a luat ”doar ceea ce era necesar pentru a permite utilizatorilor să-şi pună talentele să lucreze într-un sistem nou şi transformator”.

”În măsura în care Google a folosit părţi din API-ul Sun Java pentru a crea o nouă platformă care poate fi utilizată uşor de programatori, folosirea acesteia a fost în concordanţă cu acel ”progres creativ care este obiectivul constituţional de bază al dreptului de autor în sine”, a adăugat Breyer.

Breyer a spus că instanţa superioară a presupus ”de dragul argumentelor” că codul este protejat prin drepturi de autor în primul rând, dar a refuzat să emită o hotărâre cu privire la această întrebare, spunând că participarea la utilizarea echitabilă este suficientă pentru a decide cazul.

”Având în vedere schimbarea rapidă a circumstanţelor tehnologice, economice şi legate de afaceri, credem că nu ar trebui să răspundem mai mult decât este necesar pentru a rezolva disputa părţilor”, a scris Breyer.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: