De ce îți este greu să te concentrezi după vacanță și cum să îți recapeți focusul

angajat, stres, demisie Sursa foto: Pexels / Karolina Grabowska

Tocmai te-am întors dintr-o scurtă vacanță și ți-e foarte greu să te concentrezi. Ar putea avea de-a face cu căldura. Sau cu numărul de întrebări pe care le-ai primit de la colegi de când te-ai reconectat și pe măsură ce deschideai inbox-ul. Oricum ar fi, rezultatul este același: productivitatea a scăzut, iar funcția cognitivă se reface greu, scrie Fast Company.

Secretul este să experimentezi cu „monotasking-ul”. Ideea este să faci un singur lucru pe rând pentru a vedea dacă știința din spatele multitasking-ului – în special faptul că este nevoie de 23 de minute pentru a-ți recăpăta concentrarea anterioară odată ce ai fost distras – se va confirma în ziua ta de lucru. Cel mai probabil, deși îți va lua ceva timp, efortul forțat de a te concentra te va recompensa de zece ori prin creșterea productivității.

Pentru scepticii și multitaskerii eterni, care insistă că sunt competenți și productivi, au fost realizate mai multe studii pentru a desființa mitul conform căruia puteți jongla cu aplomb. Un raport anterior al Fast Company a adunat câteva date:

Un studiu realizat la Universitatea din Londra a constatat că subiecții care efectuau mai multe activități în același timp au înregistrat scăderi ale IQ-ului comparabile cu cele ale unei persoane care a pierdut o noapte de somn. Chiar dacă multitaskerii au impresia că fac mai multe lucruri, ei lucrează la un nivel cognitiv mult mai scăzut și costă companiile miliarde de dolari în pierderi de productivitate.

Iar costurile cognitive se înrăutățesc. Dacă sunteți un multitasker, este posibil să fi provocat daune permanente grave, deoarece un studiu care a efectuat scanări RMN ale creierelor multitaskerilor a constatat că acestea aveau o densitate cerebrală mai mică în zonele care controlează empatia și emoțiile.

O altă constatare ceva mai tulburătoare a venit din partea unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea de Stat din Ohio, care a descoperit că distragerile atenției – chiar dacă încercați să le ignorați – vă pot afecta memoria.

Soluția este simplă: Minimizați distragerile și nu mai faceți multitasking. Concentrarea (chiar și pentru a face o simplă cafea fără a verifica rețelele sociale) este mai ușor de spus decât de făcut. Cu toate acestea, este util să înțelegeți cum funcționează creierul dvs. astfel încât să puteți lucra cu el pentru a crea modele noi și mai productive.

Înțelegeți tipurile de atenție
Puteți începe prin a înțelege că oamenii au patru tipuri diferite de atenție. Potrivit psihologului Gloria Mark, profesor în cadrul departamentului de informatică de la UC Irvine, este foarte probabil să cădeți pradă fiecărei notificări chiar în jurul orei de trândăvie de după prânz. De asemenea, puteți beneficia de pe urma înțelegerii cronotipului dumneavoastră (care sunt momentele din zi cele mai bune pentru munca concentrată), precum și de pe urma gestionării energiei (știind ce sarcini vă epuizează și care vă lasă plin de energie).

Observați sentimentele pentru a sprijini concentrarea
Savantul cognitiv Art Markman a observat, de asemenea: „Pe măsură ce deveniți mai sensibili la trecerile de la sarcina curentă la altceva, ar trebui să acordați atenție și sentimentelor pe care le aveți chiar înainte de a trece de la un lucru la altul. De exemplu, ați putea descoperi că vă verificați e-mailul atunci când sunteți puțin frustrat de sarcina pe care o faceți. În acest caz, sentimentul de frustrare acționează ca un indiciu pe care îl folosiți pentru a declanșa comportamentul de a vă transfera atenția către altceva.”

Priviți atenția ca pe o lanternă
Dacă vă luptați cu acest lucru, luați în considerare ceea ce sugerează Amishi Jha, director al programului Contemplative Neuroscience pentru Mindfulness Research and Practice Initiative: Gândiți-vă la atenția dvs. ca la o lanternă. „În toate momentele anterioare sarcinii noastre legate de obiectiv, aceasta este în altă parte. În cele din urmă, o putem direcționa către sarcina în cauză”, a explicat ea. „Când începeți să vedeți toate componentele care sunt separate de sarcină, puteți vedea că există un cost asociat cu acestea. Cu conștientizare și atenție, putem fi mai eficienți în îndeplinirea obiectivelor noastre.”

Sursa foto: Pexels / Karolina Grabowska

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *