Dacian Cioloș, după despăgubirile anunțate pentru fermierii români: „S-a rezolvat, nu putem” este mesajul PSD pentru fermierii români ale căror interese nu au fost susținute suficient la Bruxelles de ministrul Daea

bani agricultura foto Foto: Pexels

Europarlamentarul Dacian Cioloș îl acuză pe ministrul Agriculturii Petre Daea că nu a susținut suficient la Bruxelles interesul fermierilor români în ceea ce privește despăgubirile după ce recolta de cerealele ucrainene a rămas blocată în România, fapt ce a dus la scăderea prețului pentru fermierii români, potrivit unui comunicat de presă.

România a primit despăgubiri de la Comisia Europeană în valoare de 10,5  milioane de euro, finanțat din rezerva agricolă, pentru a sprijini fermierii afectați de conflictul din Ucraina, după cum a scris Economedia aici. În total, Comisia Europeană a oferit despăgubiri de 56,3 milioane de euro pentru fermierii bulgari, polonezi și români.

Săptămâna trecută fermierii români solicitau Comisiei Europene un mecanism real de sprijin al fermierilor, în urma tranzitului cerealelor din Ucraina, în condiţiile în care suma de 10 milioane de euro, compensaţie de la Comisie, nu acoperă prejudiciul cauzat, după cum a scris Economedia aici. Fermierii români au calculat o pierdere de 200 de milioane de euro, potrivit cifrelor prezentate public și preluate miercuri de europarlamentarul Rareș Bogdan. Cauza pierderii e dată de prețul mult mai mic cu care sunt vândute cerealele din Ucraina, care sunt produse cu costuri mult mai mici.

„Avem confirmarea direct de la comisarul pentru Agricultură că România va primi doar 10 milioane de euro din rezerva UE drept compensații pentru producătorii supuși șocului importurilor de cereale din Ucraina. Primim mai puțini bani decât Bulgaria și Polonia, deși suntem principala rută de tranzit și depozitare a grânelor ucrainenilor.„S-a rezolvat, nu putem” este mesajul PSD pentru fermierii români ale căror interese nu au fost susținute suficient la Bruxelles de ministrul Daea”, a transmis europarlamentarul Dacian Cioloș.

Cioloș i-a cerut săptămâna trecută președintelui PSD, Marcel Ciolacu, să-l retragă pe Petre Daea. „De azi înainte, Marcel Ciolacu este responsabil pentru această umilință, pentru că ține încă în funcție oameni care nu pot apăra interesele cetățenilor români în negocieri la Bruxelles. Se vor întoarce în țară și vor spune că UE e rea și nu vrea să ne ajute. Aceleași minciuni ca să ascundă incompetența miniștrilor PSD. UE trage de noi să ne dea bani și ai noștri nu înțeleg ce au de făcut, ăsta e adevărul dureros”, declară Dacian Cioloș.

Ministrul Petre Daea a declarat la B1 TV prezentate de Gabriela Mihai că a convenit împreună cu comisarul european pentru agricultură  regândirea formulei de calcul privind acordarea ajutoarelor pentru fermieri în contextul pierderilor suferite pe fondul războiului din Ucraina.

Acesta a spus că „formula de calcul nu a permis” introducerea Ungariei, Slovaciei și Cehiei, „iar României, printr-o formulă de calcul care o consider necorespunzătoare, nefirească și care ascunde adevărul, și pe care am discutat-o cu comisarul, reușind cu domnia sa să avem o discuție pe această temă, practic, această situație este inadmisibilă pentru România, motiv pentru care, astăzi, în urma unei întâlniri de o oră, am convenit să regândim formula de calcul în așa fel încât ea să fie în consonanță cu nevoile țării”, a adăugat ministrul Agriculturii.

Foto: Pexels

Comentarii

  1. Sarlatanul Ciolos se preface ca nu cunoaste crima organizata institutionala ce spala banii in Romania. Astazi, de la UE, foarte greu mai poti fura despagubiri pe o productie de cereale banuita, neraportata de fermieri si comercializata la negru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *