România primește de la Comisia Europeană despăgubiri de doar 10,5 milioane de euro, mult mai puțin față de cei 200 milioane de euro estimați de fermieri pentru a-și acoperi pierderile

Sursa: Unsplash Sursa: Unsplash

România a primit despăgubiri în valoare de 10,5  milioane de euro, finanțat din rezerva agricolă, pentru a sprijini fermierii afectați de conflictul din Ucraina, potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene. În total, Comisia Europeană a oferit despăgubiri de 56,3 milioane de euro pentru fermierii bulgari, polonezi și români.

Săptămâna trecută fermierii români solicitau Comisiei Europene un mecanism real de sprijin al fermierilor, în urma tranzitului cerealelor din Ucraina, în condiţiile în care suma de 10 milioane de euro, compensaţie de la Comisie, nu acoperă prejudiciul cauzat, după cum a scris Economedia aici. Fermierii români au calculat o pierdere de 200 de milioane de euro, potrivit cifrelor prezentate public și preluate miercuri de europarlamentarul Rareș Bogdan. Cauza pierderii e dată de prețul mult mai mic cu care sunt vândute cerealele din Ucraina, care sunt produse cu costuri mult mai mici.

Potrivit comunicatului, fermierii din țările învecinate cu Ucraina și-au exprimat îngrijorarea cu privire la efectele importurilor crescute de cereale și semințe oleaginoase ucrainene asupra piețelor locale. Perturbările comerciale cauzate de agresiunea rusă nu ar trebui să aibă loc în detrimentul agricultorilor din țările vecine.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Pe baza evaluării trimise de statele membre afectate, Comisia a analizat situația, examinând oferta excesivă de produse la nivel național și regional, precum și posibilul impact asupra prețurilor pentru producția internă. A fost luată în considerare, de asemenea, presiunea asupra lanțurilor logistice, care influențează prețurile și oportunitățile de piață pentru fermierii din apropierea frontierei, în special pentru România. Ajutorul financiar va fi distribuit celor trei state membre, care îl vor repartiza fermierilor în cel mai scurt timp posibil. Comisia propune alocarea a 29,5 milioane de euro pentru Polonia, 16,75 milioane de euro pentru Bulgaria și 10,05 milioane de euro pentru România. Cele trei țări pot completa acest sprijin UE în proporție de până la 100% cu fonduri naționale, ceea ce ar însemna un ajutor financiar total de 112,6 milioane euro pentru fermierii afectați”, se menționează în comunicat.

Comisia transmite că se așteaptă ca plățile să fie efectuate către agricultori până la 30 septembrie 2023, iar cele trei țări să notifice Comisiei, printre altele, modul în care au fost distribuite fondurile și cum au ajutat agricultorii.

Conform documentului, proiectul de măsură al Comisiei, sub forma unui regulament de punere în aplicare, este discutat în prezent cu statele membre, care îl vor vota în cadrul reuniunii comitetului pentru organizarea comună a piețelor agricole, programată pentru 30 martie. În cazul în care măsura va fi aprobată, aceasta va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la începutul lunii aprilie și va intra în vigoare în ziua următoare publicării, astfel încât Bulgaria, Polonia și România să o poată pune în aplicare fără întârziere.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Lipsa de organizare si solidaritatea absenta a fermierilor, incompetenta crasa a clasei politice, indolenta europarlamentarilor romani si imaginea defavorabila a romanilor, in structurile UE sunt doar cateva dintre ingredientele acestei decizii, evident partinitoare.
    Astept sa-i vad protestand pe fermierii romani in Piata Victoriei.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.