Fermierii români cer Comisiei Europene un mecanism real de sprijin, în condițiile în care despăgubirile de 10 milioane de euro nu acoperă pierderile

Sursa: Unsplash Sursa: Unsplash

Fermierii români solicită Comisiei Europene un mecanism real de sprijin al fermierilor, în urma tranzitului cerealelor din Ucraina, în condiţiile în care suma de 10 milioane de euro, compensaţie de la Comisie, nu acoperă prejudiciul cauzat, informează reprezentanţii Pro Agro, citat de Agerpres.

„În urma tranzitului cerealelor din Ucraina pentru fermierii români au fost alocaţi doar 10 milioane de euro ca şi compensaţii de la Comisia Europeană, sumă care nu acoperă sub nicio formă prejudiciul cauzat. Fermierii români refuză aceste sume derizorii, în semn de protest”, susţin reprezentanţii Federaţiei Naţionale Pro Agro.

Potrivit Federaţiei, cerealele din Ucraina, neconforme standardelor UE, menite doar să tranziteze România, „au fost şi valorificate pe teritoriul ţării, ba mai mult au fost amestecate cu cereale produse local, la standardele UE, mult mai scumpe, fapt care a adus grave prejudicii de imagine fermierilor români”.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

„În toată această perioadă fermierii din România au înţeles situaţia excepţională generată de invazia neprovocată a Ucrainei, s-au abţinut de la a critica public orice decizie de sprijin a fermierilor ucraineni şi au încercat prin negociere şi mediere să găsească soluţii împreună cu specialiştii din MADR. La acest moment, după ce toate tentativele de negociere au eşuat, iar domnul ministru Daea se îndreaptă spre Bruxelles îi transmitem categoric să refuze sprijinul de 10 milioane de euro şi îi solicităm să nu se întoarcă fără un mecanism real de sprijin al fermierilor”, susţin reprezentanţii Pro Agro.

Aceştia precizează că, în Bulgaria, ministrul Agriculturii bulgar „a semnalat din timp fiecare transport viciat descoperit”. În acelaşi timp, în România, „domnul Daea susţinea că marfa din Ucraina este perfect conformă”.

„Domnule ministru Daea, vă rugăm să vă asumaţi acest eşec şi să sugeraţi Comisiei Europene, mai ales prin prisma deschiderii noastre faţă de fermierii din Ucraina, să le doneze şi această sumă. Amintim că în metodologia de calcul a compensaţiilor pentru asigurarea rutelor de tranzit a produselor din Ucraina, România asigură cea mai mare pondere de 60%, însă din buget Polonia primeşte 52,4%, Bulgaria primeşte 29,8%, iar România doar 17,9%. În consecinţă, ca şi demnitar al statului român, cerem domnului ministru Daea asumarea întregului eşec şi repararea în întregime a acestuia”, se mai precizează în document.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Ciudatica afacere si cu ajutoarele astea … Dau si ei produse de 10 milioane de euro celor care i-au imprumutat … ? La noi nu exista ‘despagubiri’ pt. cei care imprumuta … In special, pensionarii. E o alba-neagra cu banul fiecaruia la nivel mondial.

    Nu faci fata ? Ce cauti in business ?

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.