Dan Vîlceanu: Anumite investiții din PNRR vor fi efectuate prin agențiile de dezvoltare regională

Dan Vîlceanu Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Anumite investiții din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) vor fi efectuate prin agențiile de dezvoltare regională, a anunțat vineri Dan Vîlceanu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, într-o conferință de presă după ședința de Guvern în care s-a adoptat ordonanța ce reglementează mecanismul de circulație și verificare a banilor din PNRR.

„Ca un element de noutate, anumite investiții vor fi efectuate prin agențiile de dezvoltare regională. Mă refer la câteva investiții din cadrul componentelor social, sănătate și educație”, a anunțat Dan Vîlceanu.

Întrebat dacă primăriile, consiliile județene și agențiile de dezvoltare regională vor putea gestiona proiectele prin PNRR, Dan Vîlceanu a spus că, „da, sunt adresate proiecte către toate aceste entități locale”.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

„Dar coordonatorii de reformă sunt cei care practic verifică și monitorizează toate aceste investiții. V-aș putea da un exemplu. Hai să luăm un exemplu din componenta socială. O investiție care are loc într-o anumită localitate din țară se poate face prin ADR, ADR este cel care gestionează acea investiție și după aceea sunt transmise raportări până la ministerul de reformă care, practic, în momentul în care are toate datele din țară, de la toate localitățile care trebuie să facă investiții similare, bifează o reformă, dacă e legată de o reformă, sau o investiție, un jalon”, a explicat el.

Solicitarea ca Agențiile de Dezvoltare Regională și Consiliile Județene să poată fi autorități contractante pe proiectele din PNRR a venit din partea liderilor PSD, după cum a scris G4Media.ro aici. Liderul Partidului Național Florin Cîțu a anunțat că s-a luat decizia ca ADR-urile să poate lua proiecte din PNRR, dar nu a mai menționat Consiliile Județele.

Potrivit informațiilor G4Media, ministrul Dan Vîlceanu nu ar fi fost de acord cu propunerile PSD de descentralizare a PNRR, ministrul explicându-le liderilor PSD că propunerea încalcă înțelegerea guvernului cu Uniunea Europeană.

Înainte de această modificare, singurele autorități contractante în PNRR erau ministerele, dintr-un motiv simplu: PNRR urmărește programatic reforme structurale, asumate de guvern prin acordul cu Uniunea Europeană. Cu alte cuvinte, singurul responsabil de implementarea reformelor e statul român, prin guvern, de aceea ministerele sunt autoritățile contractante. În interiorul acestor reforme de care sunt responsabile guvernele de linie există proiecte punctuale ce duc la îndeplinirea reformelor.

În cazul descentralizării către autoritățile locale (Consilii Județene, primării) sau către Agențiile de Dezvoltare Regională (ONG-uri controlate de autoritățile locale), urmărirea modului în care sunt implementate reformele ar fi practic imposibilă, dat fiind că guvernul nu are nici un instrument de control asupra acestor instituții sau organizații.

De altfel, în acordul semnat de guvernul României cu Uniunea Europeană pentru PNRR, la capitolul „Mecanism de implementare și control”, este menționat explicit că delegarea de atribuții nu este posibilă.

Încă nu este clar dacă această modificare a PNRR are girul Comisiei Europene.

Al șaselea jalon din PNRR

Ministrul Dan Vîlceanu a mai declarat vineri că adoptarea acestei ordonanțe duce la îndeplinirea celui de-al șaselea jalon din PNRR.

„Este ordonanța privind fluxurile financiare în cadrul PNRR, un text foarte tehnic, care se referă la instituțiile statului implicate în PNRR și la modul în care circulă banii între aceste instituții. Ce este de reținut este faptul că această ordonanță este și un jalon în cadrul celor 21 de jaloane pe care trebuie să le îndeplinim până la finalul anului. Este al șaselea jalon pe care îl avem deja îndeplinit. Este o ordonanță care specifică foarte clar în care banii vor circula. Este diferit circuitul față de fondurile europene clasice. Aici avem de a face cu un circuit prin buget, cu prevederi bugetare care sunt cuprinse și în legile bugetare și ulterior raportări din 3 în 3 luni a nevoilor și a sumelor cheltuite.
Coordonatorul de reformă raportează la MIPE și la Ministerul Finanțelor din 3 în 3 luni și sumele de care are nevoie și sumele pe care le-a cheltuit. MIPE este cel care monitorizează, verifică, controlează tot acest circuit și comunică Comisiei mai departe toate aceste date”, a declarat Vîlceanu.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: