Turcia deţine locul I ca partener comercial al României din afara spaţiului comunitar, fiind atât principala piaţă de desfacere a produselor româneşti, cât şi prima ţară de origine a mărfurilor importate din afara Uniunii Europene, a declarat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), Iuliu Stocklosa, citat de Agerpres.
Preşedintele CCIB) a primit în această săptămână, la Palatul CCIB, o misiune economică formată din membrii Asociaţiei din Trakia pentru promovarea serviciilor medicale oferite pacienţilor din alte ţări “Thrace Health Tourism Development”.
“Turcia deţine locul 1 ca partener comercial al României din afara spaţiului comunitar, fiind atât principala piaţă de desfacere a produselor româneşti, cât şi prima ţară de origine a mărfurilor importate din afara Uniunii Europene. Principala problemă a comerţului bilateral o constituie marele deficit al balanţei comerciale în defavoarea ţării noastre (-3,6 miliarde USD în 2023 şi -2,1 miliarde USD, în primul semestru 2024) cu posibile influenţe negative asupra bunului mers al colaborării economice. Astfel că milităm ca firmele româneşti să fie mai active pe piaţa Turciei, iar firmele şi companiile din ţara dumneavoastră să fie în egală măsură preocupate şi de achiziţionarea de produse şi servicii din România”, a precizat Iuliu Stocklosa, potrivit unui comunicat al CCIB.
Totodată, acesta a făcut o succintă prezentare a CCIB, a locului şi importanţei pe care o are în sistemul cameral românesc, punând accent pe importanţa acordată promovării schimburilor comerciale şi cooperării economice cu parteneri din Turcia. El a făcut referire la existenţa celor nouă acorduri de colaborare (MoU) încheiate cu instituţii similare din principalele zone ale acestei ţări, asigurând mediului de afaceri din Bucureşti importante oportunităţi de promovare a propriilor interese economice.
Pe de altă parte, preşedintele CCIB a invitat firmelor turceşti din domeniul medical să analizeze oportunitatea de a investi in România pentru a oferi pacienţilor locali condiţii optime de tratament şi acces la tehnologii moderne.
La întâlnire au mai participat dna Gabriela Iftene, director executiv, şi colectivul Serviciului Relaţii Internaţionale din CCIB.
Şeful misiunii economice din Trakia, Mustafa Donmez, membru al conducerii Direcţiei de sănătate a Proviciei Tekirdag, preşedintele Asociaţiei, a prezentat membrii delegaţiei, susţinând că serviciile medicale oferite de spitalele şi clinicile private din regiune sunt la un nivel profesional ridicat, folosesc tehnologie şi aparatură de ultimă generaţie, iar raportul calitate – preţ le face competitive şi poate mai accesibile comparativ cu celebrele clinici din Istanbul.