Aproape 1 din 10 locuitori ai UE nu își permite o masă adecvată. În România procentul e de 23%, arată arată datele Eurostat, biroul statistic al UE.
În 2023, 9,5% din populația UE nu își putea permite o masă care să conțină carne, pește sau un echivalent vegetarian la fiecare două zile, cu 1,2 puncte procentuale (pp) mai mult comparativ cu 2022 (8,3%).
În rândul statelor membre, cel mai mare procent al persoanelor care nu îşi permit o masă adecvată se înregistra în România (23,3% din populaţia totală, în creştere de la un nivel de 22,1% în 2022), urmată de Bulgaria (19,9%), Slovacia (17,8%) şi Ungaria (14,7%). La polul opus sunt Cipru şi Portugalia, unde doar 1,3%, respectiv 2,3% din populaţia totală nu îşi permite o masă adecvată.
În plus, concentrându-ne pe persoanele expuse riscului de sărăcie, în 2023, ponderea la nivelul UE a fost de 22,3%, ceea ce indică o creștere de 2,6 pp în comparație cu 2022 (19,7%). La nivel național, cea mai mare proporție de persoane expuse riscului de sărăcie care nu își pot permite o masă adecvată a fost înregistrată în Slovacia (45,7%), urmată de Ungaria (44,9%) și Bulgaria (40,2%). Pe de altă parte, cea mai mică pondere a fost înregistrată în Irlanda (4,2%), urmată de Cipru (5,0%) și Portugalia (5,9%).
În UE, diferența dintre populația totală și cea expusă riscului de sărăcie în ceea ce privește asigurarea unei mese corespunzătoare a fost de 12,8 pp. La nivel de țară, Ungaria a raportat cea mai mare diferență, de 30,2 pp, urmată de Slovacia (27,9 pp) și Grecia (27,3 pp). În schimb, Suedia, Cipru, Luxemburg, Portugalia și Irlanda au raportat cele mai mici diferențe, toate sub 4,0 pp.