Datele a 500 de milioane de utilizatori Facebook, postate pe un forum de hacking

Redacția apr. 4, 2021 0 comentarii
facebook, display

Informaţiile personale ale unui număr de peste 500 de milioane de utilizatori Facebook au fost postate pe un forum de unde puteau fi accesate şi copiate de oricine, fără vreo restricţie ori preţ de achiziţie, scrie News.ro. Datele ar fi fost obţinute în urma unei breşe pe care Facebook a reparat-o încă din august 2019, astfel că acestea trebuie să fie mai vechi decât această dată.

Alon Gal, un specialist securitate cibernetică, a descoperit pe un forum de hacking că cineva a postat un set de date care conţinea informaţiile personale  pentru 533 de milioane de conturi de Facebook. Informaţiile au fost postate fără restricţii speciale, astfel că oricine are cont pe forum le poate accesa şi folosi în orice manieră. Setul de date include elemente prin care cei peste jumătate de miliard de utilizatori Facebook pot fi identificaţi, precum număr de telefon, adresă de email, date de naştere, adresă şi altele.

Datele ar fi fost obţinute în urma unei breşe pe care Facebook a reparat-o încă din august 2019, astfel că acestea trebuie să fie mai vechi decât data reparării breşei. În ianuarie, Gal descoperise că acelaşi set de date personale era scos la vânzare pe un canal de Telegram. Acum, însă, acesta este disponibil gratuit.

Experţii avertizează că, deşi datele nu sunt tocmai proaspete, multe ar putea fi încă de actualitate, ceea ce le transformă în marfă de atacuri de phishing, astfel că utilizatorii reţelei sociale ar trebui să fie atenţi la astfel de tentative.

În acest moment, Facebook nu mai are cum să protejeze utilizatorii vizaţi. Cel mult, le poate trimite o notificare prin care să le atragă atenţia asupra posibilelor tentative de phishing care-i pot viza.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.