Datele de trafic de internet și telefonie, precum și cele de localizare nu pot fi stocate de furnizori, decide Curtea de Justiție a UE. Excepție fac cazurile de amenințare gravă pentru securitatea națională

Server pexels.com

Furnizorii de servicii de internet și telefonie nu trebuie să păstreze datele de trafic și localizare ale cetățenilor, a decis Curtea de Justiție Europeană.

Decizia vine în contextul în care SpaceNet și Telekom Deutschland (furnizori de servicii de Internet și telefonie) au contestat legislația germană privind telecomunicațiile, care-i obligă să păstreze date de trafic și localizare ale clienților între 4 și 10 săptămâni, anunță Asociația pentru Tehnologie și Internet

Curtea a subliniat că dreptul Uniunii Europene se opune păstrării generalizate și nediferențiate a datelor de trafic și localizare. 

Menționează, însă, două excepții:

– în scopul protecției naționale, pentru o perioadă limitată, într-un caz justificat expres, datele de trafic, locație, identitate civilă a utilizatorilor sau adresele IP pot fi păstrate în mod generalizat și nediferențiat;

– în scopul combaterii criminalității grave, doar datele unor categorii specific identificate de persoane pot fi păstrate, pentru o perioadă limitată (quick freeze).

Instanța europeană a arătat că, indiferent de cum sunt colectate și accesate aceste date, păstrarea lor poate să expună informații private și sensibile. Astfel, cine are acces la ele poate deduce obiceiuri de viață, unde locuiește un utilizator temporar sau permanent, unde se deplasează, ce activități are sau ce rețele sociale folosește.

Drept urmare, europarlamentarul german Patrick Breyer a solicitat Comisiei Europene să impună această hotărâre la nivelul întregii Uniuni Europene:

“Hotărârea confirmă faptul că legislația națională privind păstrarea în masă a datelor în majoritatea statelor membre ale UE este ilegală, inclusiv încercările de a o justifica cu o “stare de urgență permanentă” în Franța și Danemarca, sau cu o justificare regională a criminalității în Belgia. 

Colectarea în masă a informațiilor privind comunicațiile și mișcările zilnice a milioane de persoane constituie un atac fără precedent asupra dreptului nostru la viață privată și este cea mai invazivă metodă de supraveghere în masă îndreptată împotriva propriilor cetățeni. Supravegherea în masă este opusul valorilor europene.”

 

pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *