Datele de trafic de internet și telefonie, precum și cele de localizare nu pot fi stocate de furnizori, decide Curtea de Justiție a UE. Excepție fac cazurile de amenințare gravă pentru securitatea națională

Server pexels.com

Furnizorii de servicii de internet și telefonie nu trebuie să păstreze datele de trafic și localizare ale cetățenilor, a decis Curtea de Justiție Europeană.

Decizia vine în contextul în care SpaceNet și Telekom Deutschland (furnizori de servicii de Internet și telefonie) au contestat legislația germană privind telecomunicațiile, care-i obligă să păstreze date de trafic și localizare ale clienților între 4 și 10 săptămâni, anunță Asociația pentru Tehnologie și Internet

Curtea a subliniat că dreptul Uniunii Europene se opune păstrării generalizate și nediferențiate a datelor de trafic și localizare. 

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Menționează, însă, două excepții:

– în scopul protecției naționale, pentru o perioadă limitată, într-un caz justificat expres, datele de trafic, locație, identitate civilă a utilizatorilor sau adresele IP pot fi păstrate în mod generalizat și nediferențiat;

– în scopul combaterii criminalității grave, doar datele unor categorii specific identificate de persoane pot fi păstrate, pentru o perioadă limitată (quick freeze).

Instanța europeană a arătat că, indiferent de cum sunt colectate și accesate aceste date, păstrarea lor poate să expună informații private și sensibile. Astfel, cine are acces la ele poate deduce obiceiuri de viață, unde locuiește un utilizator temporar sau permanent, unde se deplasează, ce activități are sau ce rețele sociale folosește.

Drept urmare, europarlamentarul german Patrick Breyer a solicitat Comisiei Europene să impună această hotărâre la nivelul întregii Uniuni Europene:

“Hotărârea confirmă faptul că legislația națională privind păstrarea în masă a datelor în majoritatea statelor membre ale UE este ilegală, inclusiv încercările de a o justifica cu o “stare de urgență permanentă” în Franța și Danemarca, sau cu o justificare regională a criminalității în Belgia. 

Colectarea în masă a informațiilor privind comunicațiile și mișcările zilnice a milioane de persoane constituie un atac fără precedent asupra dreptului nostru la viață privată și este cea mai invazivă metodă de supraveghere în masă îndreptată împotriva propriilor cetățeni. Supravegherea în masă este opusul valorilor europene.”

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: