Datele privind piața muncii din Statele Unite afectează negativ încrederea investitorilor

SUA, statele unite, america Sursa foto: Unsplash Nik Shuliahin

Slăbiciunea neașteptată a pieței muncii din Statele Unite a umbrit și mai mult atmosfera pe bursele mondiale, care fuseseră deja afectate la mijlocul săptămânii de perspectiva unei accelerări a normalizării politicii monetare a băncii centrale americane (Fed), potrivit Le Figaro.

Bursele europene au închis în ordine dispersată. Parisul a pierdut 0,42%, Frankfurt 0,65% iar Milano 0,13% în condițiile în care inflația a atins un nivel maxim al ultimilor 25 de ani în decembrie, la 5% în ritm anual, mult peste obiectivul Băncii centrale europene de 2%. Londra a câștigat însă 0,47% în momentul în care guvernul a relaxat exigențele legate de testarea Covid pentru călătorii care sosesc în Regat.

Peste Atlantic, Bursa din New York a închis mixt în urma anunțului privind piața muncii. La închidere, Dow Jones a rămas aproape de echilibru la 36.231,66 puncte (-0,01%). Nasdaq a pierdut 0,96% la 14.935,90 puncte iar S&P 500 a cedat 0,41% la 4.677,03 puncte.

Economia americană a creat în decembrie 199.000 de locuri de muncă, în condițiile în care analiștii se așteptau la mai mult decât dublu (440.000), dar rata șomajului a continuat să scadă, la 3,9% (-0,3 puncte procentuale). Un semn că tensiunea continuă să persiste pe piața muncii – salariile au crescut cu 0,6% luna trecută în SUA.

„Există multe lucruri de asimilat în raportul privind piața muncii și acest lucru poate să ia uneori timp”, a explicat Craig Erlam, analist la Oanda. „La final, trebuie reținut că raportul nu face mai puțin probabilă o reducere a bilanțului băncii centrale americane, în special cu o astfel de creștere a salariilor”, a adăugat el. Randamentul obligațiunilor americane pe zece ani a continuat să crească la 1,80%, un nivel atins acum doi ani.

În acest început de an, bursele sunt focalizate pe normalizarea politicii monetare, în momentul în care economia este în faza de decelerare. Piețele financiare au reacționat negativ la ultima minută a reuniunii comitetului de politică monetară al Fed, care semnala nu doar o majorare a dobânzilor de intervenție mai repede decât se aștepta, dar și reducerea bilanțului pentru controlarea inflației (6,8% în noiembrie).

Raportul a dat o lovitură și cryptomonedei bitcoin, un star al investițiilor în 2021, care a început noul an în scădere, victima aversiunii față de risc. Sâmbătă dimineața, bitcoinul era cotat la circa 41.916 dolari, în scădere cu 11% în ultimele șapte zile.

Sursa foto: Unsplash Nik Shuliahin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *