“Dați-ne banii înapoi!”: Noi proteste în fața sediului Evergrande, gigantul imobiliar al Chinei cu datorii de 260 miliarde euro

Proteste la sediul Evergrande captura youtube

“Dați-ne banii înapoi!”: nemulțumirea proprietarilor care au plătit avansuri pentru a intra în proprietatea unei locuințe s-a extins miercuri în China împotriva gigantului național al imobilialelor Evergrande, care se confruntă cu probleme serioase de lichiditate, scrie agenția AFP, preluată de publicația boursorama.com.

Sub povara unei datorii imense de 260 de miliarde de euro, cel mai mare dezvoltator din țară a lăsat marți să se înțeleagă că ar putea fie în situația de a nu-și putea plăti creditorii.

Reporterii AFP au discutat miercuri cu manifestanții adunați pentru a treia zi consecutiv în fața sediului grupului din Shenzhen (sud), metropola ultramodernă de la porțile Hong Kongului. Aceștia riscă acum ca visul de a deveni proprietarii unei locuințe să se transforme într-un coșmar.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Cei mai mulți au plătit deja un avans pentru apartamentul mult visat. Alții sunt simpli subcontractori sau parteneri ai Evergrande. Toți se simt înșelați, cum este și cazul domnișoarei Hu.

Femeia din Beijing nu a ezitat să parcurgă peste 2.000 de kilometri pentru a face auzită vocea părinților săi, care au investit în Evergrande cu gândul că vor avea un trai mai bun la bătrânețe, în plină frenezi a sectorului imobiliar.

“Tatăl meu conta pe acești bani pentru a plăti îngrijirile medicale ale mamei mele”, grav bolnavă, a explicat Hu, care nu a dorit să-și decline numele complet.

Astăzi, s-au trezit fără niciun ban în condițiile în care Evergrande “a promis un randament al investițiilor ridicat”, continuă ea.

“Pentru mama mea trebuie să recuperez acești bani”, explică, combativă, Hu.

Ca și ea, circa 60 de persoane s-au adunat din nou miercuri în fața sediului Evergrande. Unii sunt așezați, răbdători, pe jos.

La sosirea unui bărbat prezentat ca un responsabil al grupului, protestatarii au scandat “Evergrande, dați banii înapoi!”.

Într-o țară în care protestele sunt de facto ilegale, protestatarii au invaadat luni sediul grupului, potrivit imaginilor difuzate pe rețelele sociale.

De atunci, un important dispozitiv de polițiști împiedică intrarea în birouri și încearcă în zadar să disperseze manifestanții.

Forțele de ordine formează un lanț uman și cer ziariștilor să părăsească locul.

„Active otrăvite”

Potrivit manifestanților, Evergrande le-a promis în ultimele ore că le va plăti banii prin active.

“Ne-au promis magazine, locuri de joacă pentru copii și locuri de parcare, dar nu putem face nimic cu ele. Nimeni nu e de acord cu asta!”, afirmă doamna Wang, angajata unei societăți financiare care are relații de afaceri cu Evergrande.

“Încearcă să scape de activele otrăvite”, acuză un alt investitor. “Sunt active pe care nu reușesc să le vândă”.

Mastodontul imobiliar datorează un miliard de yuani (131,4 milioane de euro) societății pentru care lucrează Huang, cu sediul în Wuhan, la circa 1.000 km distanță.

Nici el nu vrea un astfel de acord cu Evergrande: “Sunt proprietăți care nu sunt terminate” și nu există nicio garanție că vor fi gata într-o zi, spune el, într-o convorbire telefonică cu AFP.

În așteptarea unei soluții, compania lui Huang a fost nevoită să închidă și circa o sută de oameni și-au pierdut locul de muncă.

Alte mișcări de protest au fost semnalate în provinciile Anhui și Jiangsu (est) și Hubei (centru).

Potrivit experților, grupul trebuie să termine 1,4 milioane de locuințe cu o valoare totală de 170 miliarde euro.

O eventuală lichidare a Evergrande ar avea consecințe considerabile în Chia, nu doar în plan economic ci și al “stabilității sociale” atât de atent urmărită de liderii chinezi.

Firma are 200.000 de angajați și generează indirect alte 3,8 milioane de locuri de muncă în China.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: