Datoria externă a Bulgariei a crescut cu 3 miliarde de euro într-un singur an

Banca Națională a Bulgariei Sursa foto: worldbank.org

Datoria externă brută a Bulgariei la sfârșitul lunii iulie 2021 se ridica la 40,527 miliarde de euro și era de 61,7% din PIB-ul țării, a anunțat Banca Națională a Bulgariei (BNB). Într-un an, aceasta a crescut cu aproape 3 miliarde de euro, potrivit publicației Sega, citată de Rador.

Datoria externă brută a unei țări este un indicator important al îndatorării actorilor săi economici față de creditorii externi. Aceasta include atât obligații ale guvernului (așa-numita datorie de stat), cât și pe cele ale sectorului privat – bănci, fonduri, firme și altele.

Cea mai mare parte a datoriei externe brute a Bulgariei este formată din datorii pe termen lung – la sfârșitul lunii iulie acestea se ridicau la peste 34 miliarde de euro și au crescut cu 2,5 miliarde de euro într-un singur an. Datoriile pe termen scurt care trebuie să fie rambursate în următoarele 12 luni se ridică la 6,375 miliarde de euro, ceea ce este cu 408 milioane de euro mai mult decât acum un an. În principal, datoriile externe ale țării sunt denominate în euro. Datoria externă a guvernului la sfârșitul lunii iulie era de 8,354 miliarde de euro, adică 12,7% din PIB. Într-un an, creșterea este de 2,164 miliarde de euro sau 35% – cea mai mare creștere în rândul altor actori economici. În septembrie anul trecut, guvernul lui Boiko Borisov a emis 2,5 miliarde de euro pe piețele internaționale – pentru prima dată după anul 2016. Acțiunile erau în două emisiuni – cu o scadență de 10 și 30 de ani.

Datoriile externe ale băncilor și fondurile pieței monetare au crescut cu 4,7%, la 4,390 miliarde de euro, există o creștere ușoară a pasivelor Băncii Centrale. Firmele datorează împrumuturi și titluri de creanță instituțiilor financiare străine în valoare de 12.769 miliarde de euro începând cu luna iulie, ceea ce este cu 5,5% mai mult față de anul trecut. În același timp, creditarea între companii a scăzut. Datele BNB arată că aceasta se ridica la 14,176 miliarde de euro (21,6% din PIB) la sfârșitul lunii iulie, ceea ce este cu 89 milioane de euro mai puțin decât la sfârșitul lunii iulie 2020. Declinul se datorează în principal datoriilor rambursate către un investitor direct, dar în același timp cresc pasivele față de companiile afiliate. Creditarea internă a firmelor are cea mai semnificativă pondere în structura datoriei externe – 35% la sfârșitul lunii iulie 2021, comparativ cu 38% cu un an mai devreme.

Sursa: Rador / Traducerea: Mirela Petrescu

Sursa foto: worldbank.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *