Datoria globală a depăşit anul trecut 100.000 de miliarde de dolari, arată un raport de specialitate

deficit Foto: Dreamstime

Obligaţiunile guvernamentale şi corporative neachitate au depăşit anul trecut 100.000 de miliarde de dolari pe plan mondial, majorarea costurilor de împrumut afectând entităţile care s-au împrumutat şi care trebuie să-şi prioritizeze investiţiile productive, se arată într-un raport publicat joi de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), transmite agenția de știri Reuters, citată de Agerpres.

Deşi băncile centrale reduc în prezent dobânzile, costurile de împrumut rămân mult mai ridicate decât înainte de majorarea dobânzilor din 2022, astfel încât datoria care beneficiază de dobânzi scăzute continuă să fie înlocuită, iar costurile cu dobânzile vor creşte probabil în continuare, apreciază instituţia cu sediul la Paris.

Aceste evoluţii vin într-un moment în care guvernele majorează semnificativ cheltuielile. Parlamentul Germaniei a aprobat un plan pentru majorarea cheltuielilor din domeniul apărării şi infrastructurii, pe fondul eforturilor europene de sporire a cheltuielilor militare. Costurile cu tranziţia verde şi problemele provocate de îmbătrânirea populaţiei afectează economiile importante.

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

“Această combinaţie de costuri mai ridicate şi riscuri mai mari legate de datorii restricţionează capacitatea pentru viitoare împrumuturi, într-un moment în care necesităţile de investiţii sunt mai mari ca niciodată”, potrivit OCDE.

Între 2021 şi 2024, costurile cu dobânzile ca pondere în PIB au crescut de la cel mai scăzut la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Aproape jumătate din datoria guvernamentală în statele OCDE şi pieţele emergente şi aproximativ o treime din datoria companiilor ajunge la scadenţă până în 2027. Ţările cu venituri scăzute se confruntă cu cele mai ridicate riscuri legate de refinanţare, mai mult de jumătate din datoria lor ajungând la scadenţă în următorii trei ani, şi mai mult de 20% anul acesta, apreciază instituţia cu sediul la Paris..

În condiţiile în care datoria devine mai costisitoare, guvernele şi companiile trebuie să se asigure că împrumuturile lor sprijină productivitatea şi creşterea pe termen lung, a apreciat Serdar Celik, şeful diviziei de pieţe de capital în cadrul OCDE.

Pieţele emergente care depind de împrumuturile în valută trebuie să dezvolte pieţele lor locale de capital. Costurile de împrumut prin bonduri denominate în dolari au crescut de la aproximativ 4% în 2020 la peste 6% în 2024, majorându-se cu peste 8% la statele cu rating “junk” (nerecomandat pentru investiţii).

De asemenea, OCDE atrage atenţia că finanţarea tranziţiei spre emisii zero reprezintă “o provocare majoră”. Dacă investiţiile suplimentare necesare pentru tranziţie sunt finanţate public, ar putea duce la o creştere a ponderii datoriei în PIB cu 25 de puncte procentuale (pp) în economiile avansate şi cu 41 pp în China până în 2050.

Băncile centrale, prin reducerea deţinerilor de obligaţiuni, au fost înlocuite de investitori străini şi de gospodării, care acum deţin 34% şi, respectiv, 11% din datoriile guvernamentale în ţările OCDE, în creştere de la 29% şi, respectiv, 5% în 2021. Dar dinamicile s-ar putea modifica, avertizează OCDE.

Sporirea tensiunilor geopolitice şi a incertitudinilor comerciale ar putea duce la o schimbare rapidă a aversiunii faţă de risc, ceea ce ar putea perturba fluxurile internaţionale de portofoliu, se arată în raport.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.