Datoria publică a României a trecut din nou de pragul de 50% din Produsul Intern Brut

bani, lei, finante, financiar, deficit bugetar Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Datoria publică a României a crescut peste pragul de 50 % din Produsul Intern Brut, în mai, de la 48,7% în aprilie. Astfel datoria publică a ajuns la 731,283 miliarde lei în luna mai. Legea responsabilității fiscal-bugetare prevede că Guvernul trebuie să prezinte public un program pentru reducerea poverii și trebuie să înghețe cheltuielile cu salariile din sectorul public, când datoria trece de 50% din PIB.

Datoria se raportează la produsul intern brut al ultimelor 4 trimestre. În luna mai, datoria a fost calculată luând în considerare un Produs Intern Brut de 1.461 miliarde lei.

În martie, datoria publică scăzuse sub 50% din PIB, după ce Ministerul Finanțelor a recalculat procentul pe baza celor mai recente date care arătau un Produs Intern Brut mai mare.

Datoria României a crescut accelerat ca sumă, în ultimii ani, în contextul unor deficite din ce mai în ce mai mari, pe fondul majorării continue de salarii și pensii. Aceste creșteri nu au putut fi susținute din creșteri ale veniturilor, așa că au fost necesare împrumuturi pentru a le plăti. 

Care sunt obligațiile Guvernului dacă datoria publică a României depășește pragul de 50% din PIB

Legea responsabilității fiscal-bugetare stabilește că, în cazul în care datoria publică depășește anumite praguri, Guvernul trebuie să vină cu o serie de măsuri.

Astfel, în cazul în care datoria publică depășește 50% din PIB, Guvernul trebuie să prezinte public și să aplice, în cel mai scurt timp, un program pentru reducerea ponderii datoriei publice în produsul intern brut. Programul va cuprinde, fără a se limita la acestea, și măsuri care determină înghețarea cheltuielilor totale privind salariile din sectorul public, conform legii.

Reamintim că salariile în sectorul public sunt înghețate în 2021 la nivelul din decembrie 2020. Cu toate acestea, cheltuielile totale privind salariile pot crește, datorită faptului că se majorează numărul de salariați sau se acordă prime sau plăți ocazionale.

Ce se întâmplă dacă datoria publică trece de pragul de 50% din PIB

Legea responsabilității fiscal-bugetară stabilește o serie de praguri pentru datoria publică, care, dacă sunt depășite, vin cu o serie de măsuri de pus în practică de către Guvern, astfel:

  • dacă datoria publică depășește 45% din produsul intern brut, dar se situează sub 50% din produsul intern brut: Ministerul Finanțelor Publice prezintă Guvernului un raport privind justificarea creșterii datoriei și prezintă propuneri pentru menținerea acestui indicator la un nivel sustenabil
  • dacă datoria publică depășește 50% din produsul intern brut, dar se situează sub 55% din produsul intern brut:
  1. Guvernul prezintă public și aplică în cel mai scurt timp un program pentru reducerea ponderii datoriei publice în produsul intern brut;
  2. programul cuprinde, fără a se limita la acestea, și măsuri care determină înghețarea cheltuielilor totale privind salariile din sectorul public;
  • dacă datoria publică depășește 55% din produsul intern brut, dar se situează sub 60% din produsul intern brut:
  1. se iau toate măsurile prevăzute dacă datoria publică depășește 50% din produsul intern brut;
  2. Guvernul inițiază măsuri care să determine înghețarea cheltuielilor totale privind asistența socială din sistemul public;
  • dacă datoria publică depășește 60% din produsul intern brut:
  1. se aplică măsurile prevăzute dacă datoria publică depășește 55% din produsul intern brut;
  2. Guvernul inițiază și aplică un program de reducere a datoriei publice, astfel: datoria publică se va reduce cu o rată medie de 5% pe an;

„Primul ministru ar trebui să vină în fața Parlamentului cu un plan de redresare economică. Este explicit în lege, când se depășește datoria de 50% și să recunoască că toate veniturile românilor vor fi înghețate”, afirma liderul PSD Marcel Ciolacu, anul trecut, în contextul în care existau și atunci discuții despre depășirea acestui prag, lucru evitat „la mustață”.

 

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Comentarii

  1. Înțeleg importanța unei datorii publice sustenabile și modul în care acest aspect poate afecta economia țării pe termen lung. Conform Legii responsabilității fiscal-bugetare, este necesar ca Guvernul să ia măsuri eficiente pentru a controla și a reduce datoria, inclusiv înghețarea cheltuielilor cu salariile din sectorul public.

    Monitorizarea constantă a datoriei publice în raport cu Produsul Intern Brut este un pas esențial pentru a menține stabilitatea financiară a țării. Recunosc importanța utilizării celor mai actualizate date economice în calculul acestei datorii pentru a asigura o imagine corectă a situației.

    Sper că decidenții politici vor acționa cu responsabilitate și transparență în ceea ce privește gestionarea datoriei publice, pentru a asigura un viitor economic sustenabil și prosper pentru România. Înțelegând complexitatea situației, așteptăm măsuri concrete și planuri de acțiune eficiente în fața acestei provocări financiare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *