Datorită eletricității foarte ieftine, locuitorii din Venezuela încep să sape după criptomonede/ Venezuela este una dintre cele mai sărace țări, măcinată de crize și de cea mai mare inflație din lume

pexels-david-mcbee-730564 Sursa foto: Pexels / David McBee

În Venezuela, țară lovită de repetate crize și de hiperinflație, industria minatului de criptomonede înflorește datorită electricității foarte ieftine, relatează Euronews și AFP.

Deși țara este plină de incertitudine economică și are una dintre cele mai mari rate ale inflației din lume, prețurile la electricitate nu sunt mai mici decât 0.06 de cenți per kilowatt/oră. Mai mult, Venezuela suferă de pene de curent zilnice și are o viteză foarte mică de internet. Dar toate acestea nu au fost suficiente pentru a frâna creșterea industriei de minat criptomonede.

Pentru un antreprenor din Caracas (capitala țării), prețul curentului îi face afacerea extrem de profitabilă. Firma de minat criptomonede Doctor Miner are 80 de calculatoare, fiecare cât o cutie de pantofi și costând aproximativ 340 de euro, care minează Bitcoin 24 de ore pe zi. Calculatoarele generează Bitcoin de aproximativ 8.500 de euro pe lună.

Președintele companiei, Theodoro Toukoumidis, a spus că firma a început cu minatul de Ethereum de la casele private ale angajaților în 2016. Apoi, a montat rețeaua de computere care se concentrează pe minat Bitcoin.

„În Venezuela, orice mașinărie de minat, fie ea de generație veche sau nouă, este profitabilă. Mi-am vândut mașina ca să cumpăr un computer și am fost nevoit să merg pe jos peste tot pentru a-mi cumpăra prima mașinărie. Și partenerul meu și-a dat la schimb motocicleta pentru un computer, iar noi am rămas pe jos, pariind absolut tot pe această tehnologie”, a declarat el pentru AFP, conform sursei citate.

Criptomonedele sunt „pentru mulți oameni, o cale de a scăpa de hiperinflație. În Venezuela, (curentul) este foarte ieftin. Și asta înseamnă că validarea unui blockchain sau minarea unei criptomonede este mult mai profitabilă pentru un venezuelan decât pentru orice altă țară”, a spus economistul venezuelan Aaron Olmos.

Moneda Venezuelei, bolivarul, a scăzut enorm în ultimii ani din cauza hiperinflației. Banca centrală a țării a declarat că va tăia șase zerouri din valoare monedei de la 1 octombrie pentru a încerca să o salveze. Din 2008, banca a tăiat deja opt zerouri din valoarea monedei.

În 2017, președintele Niculas Maduro a lansat o criptomonedă denumită „Petro” despre care spunea că va fi folosită pentru a ocoli „blocada financiară” a guvernului SUA. În ciuda încercărilor lui Maduro, moneda nu a obținut încrederea consumatorilor sau a investitorilor.

sursa foto: Pexels/ David McBee

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *