De ce facem cu mâna în ședințele pe Zoom. Explicațiile științei

munca de acasa, zoom call Sursa foto: PwC UK, Facebook

Se întâmplă la finalul majorității întâlnirilor virtuale: O persoană își ia rămas bun și face cu mâna, iar colegii îi urmează exemplul. De ce încă mai facem acest lucru, la aproape patru ani după ce munca la distanță a devenit un lucru obișnuit este unul dintre misterele locului de muncă modern, scrie Bloomberg.

Pentru unii experți în comportament uman și comunicare, a face cu mâna pe Zoom a apărut din cauza nevoii noastre de a recrea legăturile sociale pe care pandemia le-a rupt. Pentru alții, este o modalitate simplă de a semnala că întâlnirea s-a încheiat înainte de a pleca în mod digital. Unii fac cu mâna doar pentru a fi politicoși, alții se bucură de acest lucru. Oricare ar fi motivul, este un ritual pentru munca la distanță, la fel ca a purta pantaloni de trening asortați cu o cămașă.

„Sunt un mare fan al făcutului cu mâna”, a declarat Erica Keswin, un strateg și autor de strategii la locul de muncă. „Oamenilor le place să știe când începe și când se termină ceva. Aceste începuturi și sfârșituri sunt ceea ce eu numesc ”proprietăți de primă mână ale ritualurilor”, iar ritualurile ne dau un sentiment de apartenență și de conexiune”, spune ea.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Și nu este singura care face acest lucru.  Un sondaj realizat luna aceasta de rețeaua profesională Fishbowl a constatat că 55% dintre lucrători fac cu mâna în ședințe Zoom. Acest procent este în scădere față de cei 57% care au spus că au făcut acest lucru anul trecut într-un sondaj realizat de Zoom Video Communications Inc. și față de cei trei din patru care au spus acest lucru în 2021. Declinul treptat, pe măsură ce pandemia se încheie și milioane de lucrători s-au întors la birouri, nu o surprinde pe Susan Wagner Cook, profesor asociat la Departamentul de Științe Psihologice și Științe ale Creierului de la Universitatea din Iowa și director al Laboratorului de Comunicare, Cogniție și Învățare al școlii.

„Pe măsură ce nevoia de conectare a oamenilor scade, este mai puțin probabil ca aceștia să facă cu mâna”, a declarat Cook, care a petrecut ani de zile studiind de ce și cum oamenii folosesc gesturile mâinilor – de la salutul prietenos la neprietenosul deget mijlociu – pentru a comunica și a se conecta.

Totuși, Cook și alți experți nu prevăd că făcutul cu mâna pe Zoom va dispărea complet. Un motiv important este ceea ce se numește „rezonanță motorie” – atunci când o persoană face cu mâna, este aproape automat să faci la rândul tău cu mâna. Mai multe studii de psihologie socială arată că avem mai multe șanse de a fi empatici și cooperanți față de persoanele cu care ne-am sincronizat mișcările, iar empatia și munca în echipă au fost lucruri pe care multe organizații s-au străduit să le insufle în timpul zilelor stresante ale pandemiei COVID-19.

„Într-o convorbire video, ultima impresie este la fel de importantă ca prima impresie, iar salutul trimite un semnal că ceilalți se pot simți în siguranță în prezența noastră”, a declarat Darren Murph, un consilier în domeniul muncii hibride care acum se ocupă de comunicarea strategică la producătorul auto Ford Motor Co.

Dinamica întâlnirilor virtuale față de cele în persoană joacă, de asemenea, un rol în ceea ce privește făcutul cu mâna, potrivit lui Jesper Aagaard, profesor asociat de psihologie și științe comportamentale la Universitatea Aarhus din Danemarca. După o întâlnire față în față, există o așa-numită perioadă interstițială în care oamenii zăbovesc și discută în timp ce pleacă împreună. Dar apelurile video se termină brusc, așa că trebuie să ne luăm rămas bun dintr-o dată. „Acest lucru, la rândul său, conferă făcutului cu mâna pe Zoom o calitate exagerată și caricaturală”, a spus Aagaard.

Stângăcia făcutului cu mâna este cea care îi descurajează pe unii oameni, dar dacă nu fac cu mâna, lucrătorii riscă să fie considerați nepoliticoși. „Mă deranjează când fac cu mâna, iar oamenii nu-mi răspund la fel”, a declarat Molly Beck, fondator și director executiv al producătorului de software de comunicare pentru întreprinderi WorkPerfectly. „Aș compara acest lucru cu momentul în care îi ții ușa deschisă cuiva și acesta nu îți mulțumește”.

Cu alte cuvinte, a spus Cook, costul cultural al faptului de a fi perceput ca nepoliticos „depășește acest sentiment momentan de: ”Sunt un ciudat?””.

Cali Williams Yost, un strateg în domeniul muncii flexibile, spune că salută atunci când face Zoom cu noi contacte, aproape ca un gest de „mă bucur să vă cunosc”. Dar dacă este vorba de același grup în fiecare săptămână, „rareori cineva face cu mâna, inclusiv eu”. Pentru alții, tipul de salut este cel care contează. „Recomand un salut rapid, ca și cum o altă mașină v-ar lăsa să plecați prima la o intersecție aglomerată, nu un salut lent ca și cum ați fi la paradă”, a spus Beck.

„Este puțin jenant, agresiv de banal și nu are alt scop decât acela de a saluta celelalte persoane din convorbire”, a scris jurnalistul Justin Pot într-o postare pe blog din 2021 despre făcutul cu mâna pe Zoom pe site-ul web al Zapier, un producător de software de afaceri complet la distanță, al cărui personal implementează adesea făcutul cu mâna pe Zoom. „Dar tocmai de aceea este grozav. Nimeni nu ar trebui să se simtă prost că o face”.

Nu toată lumea este de acord, dar lucrătorii probabil că nu își vor lua adio de la făcutul cu mâna pe Zoom prea curând.

„Oamenii se adaptează la media, iar unele dintre obiceiurile care au evoluat pentru a gestiona ciudățenia videoconferințelor au rezistat”, a declarat Jeremy Bailenson, directorul fondator al Laboratorului de interacțiune umană virtuală de la Universitatea Stanford, care a studiat un alt fenomen al muncii la distanță – oboseala Zoom, epuizarea suferită în urma videoconferințelor toată ziua. „Unda lungă s-ar putea să ne însoțească o perioadă de timp”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: