Generația X, născută între 1965 și 1980, este adevărata generație pierzătoare, deși adesea această etichetă este pusă pe generațiile Y (milenialii) și Z, potrivit unei analize a The Economist.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Un sondaj Ipsos realizat în 30 de țări a relevat că 31% dintre membrii Generației X se declară „nu foarte fericiți” sau „deloc fericiți”, cel mai ridicat procent dintre toate generațiile. Acest lucru este în concordanță cu teoria „curbei în U a vieții”, care sugerează o scădere a fericirii la vârsta mijlocie, un fenomen experimentat de baby boomers și anticipat pentru mileniali.
Această scădere este atribuită apariției problemelor cronice de sănătate și conștientizării faptului că aspirațiile profesionale nu pot fi pe deplin realizate. În plus, Generația X se află adesea în situația de a avea grijă atât de copiii lor, cât și de părinții în vârstă. În America, ei alocă 5% din cheltuielile lor acestui rol dublu de îngrijire, comparativ cu doar 2% în cazul generației baby boomers, considerată de mulți ca fiind cea mai de succes generație din istorie.
Tendința crescândă a tinerilor adulți de a locui cu părinții lor în țări precum Italia și Spania subliniază și mai mult presiunile asupra Generației X.
Situația economică a Generației X
Din punct de vedere economic, deși Generația X a înregistrat o creștere a veniturilor, progresul său a fost mai lent în comparație cu generațiile anterioare. La vârste cuprinse între 36 și 40 de ani, veniturile reale ale gospodăriilor din America erau cu doar 16% mai mari decât cele ale generației precedente la aceeași vârstă, cea mai mică îmbunătățire dintre toate cohortele.
Această creștere mai lentă a veniturilor ar putea fi legată de o reticență notabilă față de carierele tradiționale în corporații, cu un accent mai mare pe echilibrul dintre viața profesională și cea personală și pe autonomie, exemplificată de filmele populare din 1999 „The Matrix” și „Fight Club”, ambele prezentând personaje care se eliberează de constrângerile sociale.
Generația X s-a confruntat, de asemenea, cu condiții economice nefavorabile în perioada de vârf a veniturilor, între 30 și 40 de ani, cu piețe ale muncii slabe în urma crizei financiare globale din 2007-2009.
În plus, acumularea de avere a fost mai puțin robustă. În timp ce generația baby boomers și milenialii au beneficiat de performanțele puternice ale pieței bursiere în deceniile cheie pentru acumularea de avere, Generația X a traversat o perioadă de stagnare a piețelor în anii 2000.
În ceea ce privește proprietatea imobiliară, datele sugerează că declinul semnificativ a avut loc între generația baby boomers și Generația X, Generația X având rate de proprietate similare la sfârșitul anilor 30 și începutul anilor 40 cu cele ale milenialilor de astăzi.
Criza financiară a jucat, probabil, un rol important, îngreunând obținerea creditelor ipotecare și ducând la executări silite. Datele agregate privind averea ilustrează și mai bine acest aspect, generația milenialilor și Generația Z având aproximativ dublul averii Generației X la vârsta de 31 de ani.