De ce se confruntă din nou OpenAI cu un val de demisii

Sam Altman open AI Photo by JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Pentru OpenAI, compania din spatele ChatGPT, ultimele douăsprezece luni vor rămâne în analele companiei drept cea mai turbulentă perioadă din tânăra sa istorie. În timp ce compania tocmai a prezentat o nouă familie de inteligențe artificiale – un prim pas către superinteligența promisă de Sam Altman – noi plecări zguduie compania, scrie BFM TV.

Un val de plecări fără precedent

În data de 25 septembrie, Mira Murati, Chief Technology Officer al OpenAI și creierul din spatele ChatGPT, a anunțat că părăsește compania. „După o analiză atentă, am luat decizia dificilă de a părăsi OpenAI”, a spus ea. „Nu a existat niciodată un moment ideal pentru a pleca dintr-un loc pe care îl iubești, dar acesta este momentul potrivit”, a explicat ea într-o scrisoare către angajați, postată pe contul său X, fost Twitter.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Alți doi directori ai OpenAI – Bob McGrew, directorul de cercetare al OpenAI, și Barret Zoph, vicepreședintele pentru cercetare (Post-Training) – și-au anunțat, de asemenea, plecarea din start-up.

Cei trei foști directori se alătură unei lungi liste de angajați care au părăsit start-up-ul în ultimele douăsprezece luni. În luna mai a anului trecut, Ilya Sutskever, unul dintre co-fondatori, a plecat după zece ani petrecuți în OpenAI. Jan Leike, fostul cercetător șef al companiei, și Gretchen Krueger, unul dintre executivii de top ai companiei, au demisionat, de asemenea, în aceeași lună. Din cele 13 persoane care au contribuit la înființarea OpenAI în 2015, doar trei au rămas.

În ciuda semnalelor îngrijorătoare trimise de acest val de plecări, Sam Altman vrea să fie liniștitor.

„Schimbările de management fac parte din viața oricărei afaceri, mai ales a uneia care crește atât de repede și este atât de exigentă. Evident, nu spun că este normal ca această plecare (a Mirai Murati, n.r.) să fie atât de bruscă, dar noi nu suntem o companie normală”, a reacționat el pe X.

 

Mira Murati, Bob McGrew și Barret Zoph invocă toți „motive personale” pentru plecările lor. „Au luat aceste decizii independent unul de celălalt și amiabil”, explică Sam Altman pe X.

„Este ca și cum ai părăsi NASA înainte de a ateriza pe Lună”

“Este un pic ca și cum ai părăsi NASA cu câteva luni înainte de a ateriza pe Lună”, glumește Benjamin De Kraker pe X (ex-Twitter), un inginer de inteligență artificială care lucrează la concurentul Grok. „De ce ar părăsi oamenii-cheie o companie chiar înainte de lansarea AGI [superinteligența promisă de Sam Altman, n.r.]?”, se întreabă el.

 

Vestea vine chiar înainte de conferința anuală a companiei de săptămâna viitoare. Mai presus de toate, aceste plecări vin imediat după zvonurile privind tranziția planificată a OpenAI de la o organizație non-profit la o entitate cu scop lucrativ (una dintre entitățile grupului este deja cu scop lucrativ „limitat”). OpenAI este, de asemenea, în discuții cu privire la o nouă rundă de investiții care ar putea evalua compania la 150 de miliarde de dolari.

Deși nu poate fi stabilită nicio legătură formală între aceste diverse evenimente, situația amintește în mod ciudat de incidentul Sam Altman, care a fragilizat compania în 2023 și a evidențiat ruptura existențială din cadrul OpenAI.

Reamintim că șeful și co-fondatorul companiei a fost concediat în noiembrie 2023. Motivul plecării sale poate fi rezumat în câteva cuvinte: o lipsă de sinceritate în comunicările sale. Dar ceea ce cristalizează tensiunile interne este direcția pe care ar trebui să o ia compania.

Dezbateri etice care cristalizează tensiuni

În cadrul OpenAI, existau două echipe opuse. Echipa care apără obiectivul inițial al companiei, acela de a fi o contrapondere la Google, disponibilă tuturor și fără scop lucrativ, și echipa lui Sam Altman, care vede în OpenAI o companie atotputernică.

Sam Altman, fostul patron al celui mai mare incubator de start-up-uri din lume, a fost cel care a dat treptat viață viziunii sale. Pentru a atrage investitori, el a transformat OpenAI în societatea-mamă a unei filiale cu scop lucrativ „limitat” și a crescut numărul de oferte comerciale pentru ChatGPT. Pentru unii dintre co-fondatori, acest lucru este prea mult. Este o renunțare la valorile idealiste ale companiei.

Mai rău, Sam Altman „începuse să mintă”, potrivit lui Helen Toner, care făcea parte din Consiliul de administrație care l-a demis. Helen Toner l-a acuzat pe Altman că „ascunde informații”, inclusiv faptul că conducea în secret OpenAI Startup Fund, un fond de capital de risc care investește în start-up-uri. Noua vedetă a tehnologiei, descrisă drept mincinoasă și manipulatoare de doi foști directori, nu ar fi informat Consiliul de Administrație despre lansarea ChatGPT în noiembrie 2022. Consiliul de administrație a aflat… pe Twitter.

După revenirea lui Sam Altman, mulți angajați au arătat-o cu degetul pe Mira Murati ca fiind una dintre principalele responsabile pentru concediere. O afirmație infirmată de aceasta, care are totuși o viziune ușor diferită de cea a marelui șef.

Într-un interviu acordat Bloomberg în urmă cu un an, ea a declarat trebuie impuse „frâne și contraponderi” inteligențelor artificiale. „Suntem doar la început și nu înțelegem încă toate modurile în care IA poate afecta oamenii”.

Fractura

Sam Altman a revenit în sfârșit triumfător la o săptămână după concediere, după ce 90% dintre angajați au semnat o scrisoare de solidaritate în favoarea sa, iar Microsoft, unul dintre cei mai mari investitori în ChatGPT, a amenințat că se retrage. Acesta a fost un sprijin major, care i-a permis să își continue proiectele de dezvoltare… în total dezacord cu unii dintre managerii OpenAI.

El a desființat rapid „Superalignment”, o echipă însărcinată cu estimarea și anticiparea riscurilor pe termen lung ale IA. „Puciștii” Gretchen Krueger, Ilya Sutskever și Jan Leike au părăsit OpenAI din cauza preocupărilor legate de implicațiile etice și societale ale progreselor în domeniul IA.

O serie de incidente care au confirmat ruptura de neșters din cadrul echipei de conducere a OpenAI și care pare să aibă un impact asupra modului de organizare a companiei, după mai bine de un an.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: