De ce sunt ouăle încă scumpe în Europa?

oua Foto: Pexels

În Europa, prețurile ouălor sunt cu 10% până la 15% mai mici decât anul trecut, dar sunt încă aproape duble față de cele din 2021, reflectând o piață bulversată de boli, o cerere mare și costuri în creștere pentru fermieri. Este al doilea an consecutiv în care consumatorii se confruntă cu șocul prețurilor înainte de Paște și de Paște, ambele ocazii în care ouăle joacă un rol important, scrie Euronews.

În timp ce prețurile globale sunt mai mici decât în această perioadă a anului trecut, ele rămân ridicate, a declarat Nan-Dirk Mulder, specialist în cadrul diviziei RaboResearch Food and Agribusiness a firmei financiare olandeze RaboBank. Mulder nu se așteaptă ca acestea să revină la nivelurile din 2021.

În Statele Unite, prețul mediu al unei duzini de ouă a fost de 2,99 dolari (2,77 euro) în februarie, în scădere de la 4,21 dolari anul trecut, potrivit datelor guvernamentale. Cu toate acestea, este semnificativ mai mult decât cei 1,59 de dolari pe duzină pe care consumatorii îi plăteau în februarie 2021.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

În Europa, prețurile ouălor sunt cu 10% până la 15% mai mici decât anul trecut, dar sunt încă aproape duble față de cele din 2021, a spus Mulder.

Unul dintre principalii vinovați este gripa aviară. Focare ale acestei boli respiratorii mortale au fost raportate în Europa, Africa și Asia în 2020 și s-au răspândit în America de Nord în 2021. Numai în 2022, peste 131 de milioane de păsări de curte din întreaga lume au murit sau au fost sacrificate în fermele afectate, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Focarele continuă să apară. În decembrie, SUA au confirmat cazuri în 45 în ferme comerciale și 33 în ferme mici, de curte, afectând 11,4 milioane de păsări, potrivit Departamentului american al Agriculturii.

În Africa de Sud, prețul ouălor a crescut vertiginos după ce 40% din găinile ouătoare au fost ucise la sfârșitul anului trecut din cauza bolii respiratorii, a declarat Mulder. Un pachet de șase ouă a costat luna trecută 25,48 de ranzi sud-africani (1,34 dolari), în creștere cu 21% față de februarie 2023.

Chiar și atunci când gripa aviară se disipează, poate dura mult timp pentru ca piața ouălor să se stabilizeze. O fermă are nevoie de trei până la șase luni pentru a reface un efectiv, astfel că, în această perioadă, oferta de ouă este mai mică și prețurile cresc, a declarat Emily Metz, președintele American Egg Board, o organizație de marketing.

Dacă fermele se repopulează cu prea multe găini, prețurile pot scădea. Este ceea ce s-a întâmplat în SUA vara trecută, când prețul ouălor a scăzut până la 2 dolari pe duzină.

„Este vorba de cerere și ofertă. Trebuie să ai un preț profitabil”, a declarat David Anderson, profesor și economist de marketing alimentar la Texas A&M University.

Iar profiturile pot fi greu de obținut pentru agricultori în perioadele de inflație. Furajele pentru pui reprezintă până la 70% din costurile unui fermier, iar prețurile furajelor s-au dublat între 2020 și 2022, a spus Mulder. Vremea, întreruperile legate de COVID și războiul din Ucraina – care a dus la creșterea prețului grâului și al altor culturi – au contribuit la această situație.

În Nigeria, costul unui pachet de ouă s-a dublat de la începutul anului din cauza monedei slăbite, a eliminării subvențiilor pentru combustibil și a costurilor ridicate pentru fermieri.

Teslimat Abimbola, care conduce o fermă avicolă în orașul Ibadan din sudul țării, a declarat că 25 de kilograme de furaje care costau 2.500 de naira nigeriană (1,66 euro) în 2020 costă acum 13.000 de naira. Abimbola a pierdut unii clienți ca urmare a creșterii prețurilor.

„Multe ferme au fost nevoite să se închidă din cauza costurilor ridicate de creștere a puilor”, a declarat Abimbola.

Guvernul statului Lagos, cel mai mare centru economic al Nigeriei, a pus în aplicare un program de subvenții pentru a ajuta consumatorii să facă față costurilor crescute ale ouălor.

În altă parte, reglementările guvernamentale joacă un rol în ridicarea prețurilor la ouă. Mai multe state, inclusiv California și Massachusetts, au adoptat interdicții privind cuștile pentru găinile ouătoare începând cu 2018; anul acesta, interdicțiile urmează să intre în vigoare în Washington, Oregon și Michigan.

Conversia la instalații fără cuști este o investiție mare pentru fermieri, iar consumatorii s-ar putea să nu realizeze întotdeauna că acesta este un factor în prețurile mai mari pe care le văd la magazinul alimentar, a spus Metz. Ea anticipează că astfel de costuri de conversie vor scădea în cele din urmă, pe măsură ce tot mai multe ferme vor face trecerea.

Vârfurile de preț sunt urmate în mod inevitabil de scăderi de preț, iar prețurile ouălor se vor stabili în cele din urmă în tipare mai normale. Pe termen scurt, cererea de sărbători, care crește în fiecare an de Paște, se va diminua spre vară, a spus Anderson. Între timp, îmbunătățirea măsurilor de biosecuritate ar trebui să ajute la atenuarea impactului gripei aviare, a spus el.

Lyncoya Ilion, care predă cursuri de gătit și conduce o afacere de catering numită Catered by Coya în Brown Deer, Wisconsin, spune că a observat că prețul ouălor a început să crească în ultimele două-trei luni, dar speră că nu va fi nevoită să transfere costurile către clienți.

„Încă nu a trebuit să măresc prețurile pentru că anticipez că prețul ouălor va scădea din nou în curând”, a spus Ilion.

Acesta este un pariu bun. În SUA, se așteaptă ca prețurile ouălor să scadă cu aproximativ 2,8% în acest an, potrivit Departamentului american al Agriculturii. Acest lucru nu le va readuce la nivelurile de dinainte de COVID, dar ar trebui să ofere o oarecare ușurare.

„Oamenii iubesc cu adevărat ouăle și observă când acest preț fluctuează”, a spus Metz. „Fermierii noștri și-ar dori să nu fie și ei atât de brusc în sus și în jos. Face ca totul să fie o provocare”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.