Numărul de clienți de gaze din România s-a dublat, în 16 ani, din 2005 în 2021, potrivit unei situații ANRE remise Economedia.ro. Statistica e valabilă atât pe consumatorii casnici, cât și pe firme. Astfe, dacă în 2005 aveam 2,3 milioane de clienți gopodării și 111.000 de firme, anul trecut ajunseseră 4,11 milioane de clienți casnici de gaze și 237.000 de clienți – firme.
Ca o situație intemediară, în 2012, după criza financiară globală, erau 3,02 milioane de casnici și 180.000 de firme.
În ciuda acestei dublări a numărului de clienți pentru gaze, consumul a scăzut drastic, în perioada analizată. Astfel, dacă în 2005 consumam 17 – 18 miliarde de metri cubi annual, acum , dacă atingem 10,5 – 11 miliarde. Ce s-a schimbat este marele consum industrial. Practic, coloși din siderurgie și chimie, cu un consum uriaș, au fost închiși. Este suficient să considerăm combinatele de îngrășăminte din grupul Interagro, al lui Ioan Niculae, care consumau singure 3 miliarde de metri cubi annual și care acum sunt oprite. Împreună cu Azomureș(și aceasta, acum, închisă), consumul chimiei ajungea la circa 4 miliarde de metri cubi annual, adică cu mult mai mult decât consumă acum toată populația țării.
Numărul de clienți de gaze a crescut, consumul a scăzut iar lungimea totală a conductelor de distribuție a crescut și ea. Din datele INS, la sfârşitul anului 2012, lungimea totală a conductelor de distribuţie a gazelor naturale era de 36771,8 km, din care 21044,5 km în municipii şi oraşeLa sfârşitul anului 2021, lungimea totală a conductelor de distribuţie a gazelor naturale era de 45444,9 km, din care 24794,6 km în municipii şi oraşe. Practic rețeaua de gaze a crescut cu o treime, însă costurile acestui demers au fost recuperate mai ales prin mărirea facturii la clienți, pentru că nu numai că nu s-a consumat mai mult, dar chiar semnificativ mai puțin.
Reamintim, cu această ocazie, că Guvernul are în derulare un proiect de creștere a conexiunii la gaze a populației, cu fonduri de la bugetul general și local, obligând distribuitorii să răspundă favorabil unei solicitări de branșare de la cineva care dorește gaze. Nu s-au prezentat până acum, datele acestei mari branșări, care se derulează deja de patru ani. Ministerul Energiei nu are date, desi coordonează acest proiect. Ce știm însă este că, la nivelul întregii țări, doar aproximativ 40% din toate gospodăriile sunt branșate la gaze. În Ungaria, spre exemplu, procentul este de 80%.