De la nuci la iPad. Care au fost primele daruri ale Crăciunului și cum arată topul celor mai populare jucării de sărbători din Occident din ultimele decenii

cadou craciun foto Foto: Pixabay

Barbie, Lego, seturi de știință sau roboți vorbitori, celebrii soldăței verzi gata de luptă, Monopoly, platformele pe care sare Mario (super Mario) sau iPad-urile – sunt câteva dintre cele mai populare jucării și cadouri de sărbători din ultimii 100 de ani, dintr-un top publicat de platforma Stacker. O parte dintre ele au trecut testul timpului și sunt încă celebre și multe au ajuns din Occident până sub brazii noștri de Crăciun. Vă prezentăm cele mai celebre jucării din ultimii ani, prețurile lor de la lansare, dar și primele tradiții și daruri ale Crăciunului românesc.

Cumpărăturile de jucării s-au transformat în ultimii 100 de ani, fie datorită progreselor înregistrate în producție, fie din cauza pieței, notează cei de la Stacker, care au întocmit o listă cu cele mai populare jucării din ultimele decenii. Folosind arhivele naționale de jucării și alte date publice, din 1920 până în prezent, Stacker a căutat produse care au prins la public prin noutate, inovație, kitsch, ciudățenie sau, pur și simplu, prin sincronizare excelentă. Unele rămân relicve curioase ale trecutului, în timp ce altele sunt la fel de emblematice acum ca la debutul lor pe piață.

Nuci și cârnați pentru cetele de colindători, bananele din comunism și cadourile Tech de azi

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Înainte de a trece prin lista jucăriilor lansate pe rafturile din Occident, ajunse între timp și la noi și aflate acum la un click distanță, facem o oprire și în trecutul local. Cum au apărut și care au fost cadourile de Crăciun de la noi? „Cadoul de Crăciun apare mai cu seamă după modernizarea sărbătorii, în ultimele decenii ale secolului XIX, caracterizată în principal prin introducerea bradului”, ne explică Tudor Sălăgean, director al Muzeului Etnografic al Transilvaniei. „Odată cu apariția bradului, sărbătoarea Crăciunului s-a transformat în una care punea pe primul plan copiii, astfel încât cadourile cele mai populare au devenit dulciurile și jucăriile, dar și hăinuțele pentru copii. În perioada comunistă, din amintirile mele, printre cadourile cele mai prețuite se numărau bananele și portocalele, la care nu aveam acces în nici o altă perioadă a anului”, își amintește Sălăgean.

„Înainte de introducerea bradului, în sărbătoarea tradițională, arhaică a Crăciunului, putem considera echivalente ale cadourilor darurile acordate cetelor de colindători, care constau în fructe, nuci, dulciuri pentru cetele de copii, cârnați și sticle sau vase cu băutură pentru cetele de feciori, carne, cârnați. Înainte de brad, care redefinește complet Crăciunul, sărbătoarea era destul de diferită de ceea ce cunoaștem astăzi”, menționează directorul Muzeului Etnografic.

Între timp, oferta pentru cadouri de Crăciun a devenit foarte diversă: de la jucării interactive, la cărți care cântă și trenulețe cu baterii, dispozitive tech sau clasicele jucării de pluș – toate sunt acum disponibile și pe piața locală, în magazinele specializate sau la un click distanță. Spre exemplu, la categoria „cadouri de Crăciun” de pe platforma eMag, brandurile de top sunt, și la noi, universalele Lego, Disney și Mattel, iar pe site-ul Noriel, specializat în produse pentru copii, găsești de la cărți la „jucării din viitor” (roboți cu telecomandă sau drone). Chiar și pentru cele mai întârziate ajutoare de Moș Crăciun, puteai comanda prin Bringo ori Glovo, chiar și în Ajun, pachete Lego, jucării de lemn, plușuri ori mașini cu telecomandă.

Foto: Pexels

Topul jucăriilor de sărbători din ultimii 100 de ani, publicat de platforma Stacker

Trecerea în revistă începe cu Raggedy Ann, păpușa cu păr roșu fiind la bază un personaj de carte. Păpușa ajungea pe rafturi în 1922 și costa 1 dolar. În 1923 apăreau seturile de chimie extrem de populare ale magicianului A. C. Gilbert. Acestea includeau componente inflamabile și explozivi. Versiunea din 1923 a vizat exclusiv băieți și au trecut decenii înainte ca seturile unisex să fie promovate în piață. Costau atunci între 1,5 și 10 dolari.

Celebrii ursuleți care au intrat în limbajul colectiv drept „Teddy bears” au apărut în 1925. Ideea originală pentru ursuleț a fost inspirată de însuși fostul președinte Theodore (Teddy) Roosevelt și a apărut după ce un caricaturist l-a înfățișat pe Roosevelt refuzând să împuște un urs negru care fusese legat de un copac de echipa sa de expediție. Un ursuleț costa la vremea aceea 79 de cenți.

Yo-yo-urile au devenit foarte populare după 1928, când a început producția de masă în SUA, deși sunt vechi de secole. Costau 5 cenți la apariția lor pe piață. Cărțile pop-up, cu modele 3D care răsar dintre pagini au apărut pe piață în 1929, deși ideea unei astfel de cărți datează încă din secolul 14.

Prima păpușă Mickey Mouse a apărut în 1930, după ce Disney a hotărât că merită să capitalizeze din popularitatea personajului dintr-un scurt film animat numit „Steamboat Willie”, difuzat cu doi ani mai devreme. Șoricelul a devenit unul dintre cele mai emblematice personaje animate și se află și azi între cadourile preferate ale micuților.

Cel mai faimos board game al tuturor timpurilor – Monopoly – a apărut în 1937 și costa 2 dolari și a fost în prima fază refuzat de producător, atunci când inventatorul său, Charles Darrow, l-a propus.

Începând cu sfârșitul anilor 1930, Bergen Toy and Novelty Co. a început să vândă micii soldați verzi, miniaturi de gestionat armate de jucărie. Aceștia au devenit foarte populari în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Costau 5 cenți.

În 1959, a apărut probabil cea mai celebră păpușă a tuturor timpurilor – Barbie. Costa 3 dolari. Ruth Handler a creat prima Barbie ca alternativă 3D la păpușile de hârtie cu care se juca fiica ei. Succesul fulminant a venit și cu multe critici, mai ales din partea feministelor care credeau că fizicul lui Barbie și „pasiunea” ei pentru modă reprezintă un exemplu prost pentru fetițe. Compania de jucării Mattel a făcut eforturi mari de-a lungul anilor pentru a stabili Barbie ca simbol al incluziunii, oferindu-i diferite etnii, cariere și stiluri.

Seturile de construit Lego au apărut în 1969 și costau 10 – 30 de cenți, per „cărămidă”. Derivat din două cuvinte daneze care înseamnă „joacă bine”, Lego e una dintre cele mai populare jucării ale secolului trecut. Și continuă să facă parte din multe cadouri de Crăciun chiar și în secolul Tech. Ceea ce a început în 1949 ca un set de blocuri roșii și albe interconectate a devenit un adevărat fenomen cultural până la sfârșitul anilor 1960.

Cubul Rubik, creat de designerul maghiar Erno Rubik, a ajuns pe rafturi în 1980, costând 1,99 de dolari.

Sistemele Nintendo au apărut în 1986 pe piața americană și au avut un mare succes mai ales după apariția jocului „Super Mario Bros”, în 1986.

Au urmat, rând pe rând, o serie de jocuri și platforme –  Wii, Angry Birds, Xbox, PlayStation. Iar în 2010 a venit iPad-ul, cu un preț inițial de 499 de dolari. iPad-ul Apple a fost lansat în 2010 și și-a găsit rapid nișa pe tărâmul dintre laptopuri și telefoane mobile. Un milion de unități au fost vândute doar în prima lună.

În ultimul deceniu, au cucerit rafturile și sacurile de cadouri cățelul robot Puppy (95 de dolari), păpușile Frozen (de la 10 dolari), păpușile cântătoare Baby Shark, create după celebrul cântecel (20 de dolari) sau „Yoda” (63 de dolari).

Găsiți AICI topul integral, cu cele mai populare jucării din ultimii 100 de ani.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: