De la Veneția la Bali, noi taxe intră în vigoare, în lupta cu turismul excesiv: Orașele și țările în care va trebui să plătești pentru a intra în 2024

barcelona spania pexels sursa foto: Pexels

De la Veneția la Bali, se percep noi taxe pentru a încerca să combată turismul excesiv, relatează Euronews, care face o trecere în revistă a noutăților cu care începe anul 2024 în materie de taxe.

Cele mai populare destinații din lume, cum ar fi Veneția, Barcelona și Noua Zeelandă, se luptă să țină sub control numărul de vizitatori.

Care este problema cu turismul excesiv? Rezidenții locali au de suferit, deoarece proprietățile devin inaccesibile din cauza proprietarilor care cumpără chirii de vacanță. Autoritățile se luptă să gestioneze gunoiul lăsat în urmă de turiști, iar poluarea contribuie la criza climatică.

O tactică pe care destinațiile mizează, la propriu, este reprezentată de taxele turistice: taxe pe care vizitatorii trebuie să le plătească, pe lângă cheltuielile obișnuite, cum ar fi cazarea și mâncarea.

Acesta nu este un concept nou, desigur. Dacă ați călătorit în străinătate, probabil că ați mai plătit o taxă turistică. Poate că nici nu ați observat-o vreodată – deoarece uneori este inclusă în biletele de avion sau în taxele pe care le plătiți la hotel.

Citiți în continuare care sunt locurile care au introdus taxe turistice în 2023 și cele care urmează să vină în 2024.

Barcelona își mărește (din nou) taxa de turism în 2024

În 2022, autoritățile orașului au anunțat că taxa de turism din Barcelona va fi majorată în următorii doi ani. Din 2012, vizitatorii capitalei catalane au trebuit să plătească atât taxa turistică regională, cât și o suprataxă suplimentară la nivelul întregului oraș.

La 1 aprilie 2023, autoritățile municipale au majorat taxa municipală la 2,75 EUR.

O a doua majorare va avea loc la 1 aprilie 2024, când taxa va crește la 3,25 euro.

Taxa se aplică vizitatorilor care se cazează în unitățile de cazare turistice oficiale.

Consiliul a declarat că încasările vor fi folosite pentru a finanța infrastructura orașului, inclusiv pentru îmbunătățirea drumurilor, a serviciilor de autobuz și a scărilor rulante.

Valencia va impune o taxă turistică în 2024

Valencia va introduce o taxă turistică pentru călătorii care se cazează în toate tipurile de cazare din regiune, inclusiv hoteluri, pensiuni, apartamente și campinguri.

Denumită oficial taxa valenciană pe sejururile turistice (IVET), aceasta va intra în vigoare în 2024, deși o dată exactă nu a fost încă anunțată.

Vizitatorii vor trebui să plătească între 50 de cenți și 2 euro pe noapte, în funcție de cazarea aleasă, pentru o perioadă de până la șapte nopți. Pasagerii navelor de croazieră vor plăti 1,50 euro pe zi.

Autoritățile spun că taxa va fi folosită pentru dezvoltarea durabilă a sectorului turistic din regiune. Încasările vor fi folosite, de asemenea, pentru a oferi locuințe mai accesibile localnicilor din zonele turistice.

Olhão, Portugalia, a introdus o taxă turistică în 2023

Olhão, un oraș pescăresc portughez popular printre turiști, a început să taxeze vizitatorii cu 2 euro pe noapte între aprilie și octombrie.

Taxa este redusă la 1 euro între noiembrie și martie. Aceasta nu se va aplica copiilor sub 16 ani și va fi limitată la cinci nopți – deci la maximum 10 euro – pe călătorie.

Taxa este folosită pentru a minimiza impactul turismului asupra orașului Algarve, inclusiv pentru a îmbunătăți curățenia și securitatea, potrivit autorităților locale.

Două dintre cele 16 municipalități din Algarve au perceput deja o taxă turistică: Faro (1,5 euro pe noapte până la șapte nopți între martie și octombrie) și Vila Real de Santo António (1 euro pe zi până la șapte zile).

Bali: Taxa de turism va fi introdusă în februarie 2024

Cunoscută drept Țara Zeilor, Bali atrage vizitatori din întreaga lume pentru plajele, insulele și cultura sa spirituală. Dar turismul înseamnă și probleme, iar Bali speră să rezolve unele dintre acestea cu o nouă taxă care trebuie plătită pentru a intra în țară.

Începând cu 14 februarie 2024, cei care sosesc pe plan intern și internațional vor trebui să plătească o taxă de 150.000 IDR (8,80 euro). Aceasta va trebui achitată la ghișeele speciale de la Aeroportul Internațional Ngurah Rai din Bali. Autoritățile au promis că procesul va dura mai puțin de 30 de secunde.

Acestea au precizat că veniturile vor fi direcționate către proiecte care “conservă mediul, natura și cultura, precum și pentru îmbunătățirea calității” din Bali.

Introduce Thailanda o taxă turistică în 2024?

În 2022, s-a zvonit că o taxă turistică va fi introdusă în iunie 2023. Acest lucru nu s-a întâmplat, apoi nici următorul termen limită din octombrie nu s-a întâmplat. Și nu au fost confirmate planuri nici pentru 2024.

Se spune că companiile aeriene și organismele care reprezintă companiile aeriene au contestat taxa.

Când s-a zvonit pentru prima dată, s-a spus că taxa ar fi de 300 de baht (8 euro).

În 2022, guvernatorul Autorității pentru Turism din Thailanda a declarat pentru agenția de știri Reuters că o parte din taxă “va fi folosită pentru a avea grijă de turiști”, deoarece au existat momente în care asigurarea de sănătate nu i-a acoperit. De asemenea, va contribui la finanțarea dezvoltării ulterioare a atracțiilor turistice, cum ar fi Marele Palat din Bangkok.

Taxa turistică din Veneția: Când vor trebui să plătească vizitatorii pentru a intra în 2024?

Taxa turistică a Veneției a fost subiectul multor dezbateri și întârzieri. Orașul este unul dintre cele mai supraaglomerate din Europa, forțând localnicii să iasă de pe străzile înguste și aglomerate din centrul orașului.

Acum s-a confirmat că orașul lagună va judeca o taxă de intrare pentru o parte din 2024.

Vizitatorii vor trebui să plătească o taxă de 5 euro pentru a intra în weekendurile de vârf și în alte zile între aprilie și jumătatea lunii iulie – 29 de zile în total.

Taxa de excursie de o zi va fi în vigoare în timpul orelor de vârf (8.30 – 16.00), ceea ce înseamnă că vizitatorii care vin la Veneția pentru cină sau pentru un concert nu vor trebui să plătească.

Taxa de intrare urmărește să reducă aglomerația, să încurajeze vizitele mai lungi și să îmbunătățească calitatea vieții pentru rezidenți.

Veniturile obținute din taxa de intrare vor merge către servicii care îi ajută pe locuitorii orașului, cum ar fi întreținerea, curățenia și reducerea costurilor de trai.

Găsești AICI lista cu țările în care deja trebuie să plătești o taxă de turist pentru a intra.

sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *