“De origine românească”. O coaliție de afaceri propune introducerea în România a unei scheme de certificare voluntară, pentru a-i ajuta pe producătorii agricoli locali

Redacția iun. 7, 2021 0 comentarii
magazin penny, supermarket

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) propune Guvernului un proiect pentru susţinerea producătorilor agricoli locali – ”De Origine Românească” (DOR). Inițiatorii propunerii susțin că, prin acest proiect, fermierii români ar putea garanta că produsele lor sunt fabricate folosind materie primă românească, îmbunătăţind competitivitatea acestora, transmite Agerpres. Proiectul ”De origine românească” a fost trimis spre analiză Ministerului Agriculturii şi Guvernului României.

Proiectul elaborat de CDR propune introducerea în România a unei scheme de certificare voluntară la care vor avea acces toţi producătorii şi procesatorii români “care doresc să devină mai competitivi în piaţă, să se integreze mai bine în lanţul alimentar, să crească valoarea adăugată a produselor şi să îi ajute în mod transparent pe consumatori în procesul de achiziţie a bunurilor alimentare”.

“‘De Origine Românească’ este un proiect pe care l-am construit, alături de colegii din CDR, din dorinţa de a sprijini producătorii agricoli locali, care au nevoie mai mult ca oricând să fie prezenţi şi vizibili pe rafturile magazinelor din toată ţara. În acelaşi timp, este un proiect care ajută consumatorul român în procesul de achiziţie a bunurilor alimentare, oferindu-i în mod transparent informaţii despre cât de multă materie primă autohtonă a fost folosită în procesul de fabricaţie a unui bun alimentar”, a declarat antreprenorul Dumitru Fodor, reprezentant al RBL în Grupul de lucru pentru agricultură din cadrul CDR şi coordonator al proiectului.

Potrivit sursei citate, timp de mai multe luni, Grupul de lucru pentru agricultură al CDR a analizat mecanismele existente de susţinere a producătorilor români, strategiile pe care le folosesc alte state membre UE pentru a-şi proteja patrimoniul gastronomic local, dar şi efectele unor astfel de politici asupra economiei la nivel macro şi asupra consumatorilor la nivel individual.

“Analiza efectuată a arătat că lipsa unor mecanisme de protecţie a producătorilor români are un profund impact negativ la nivel economic, iar statisticile confirmă pe deplin acest lucru. Conform unui Raport dat publicităţii de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), România a încheiat anul 2020 cu un deficit de peste 3,1 miliarde euro în comerţul cu produse agroalimentare pe relaţia cu statele membre UE, cu peste 30% mai mare decât în 2019, aceasta în condiţiile în care consumatorii români au devenit tot mai interesaţi să cumpere produse româneşti, dar au o dificultate în a descoperi câtă materie primă de origine românească există în ceea ce achiziţionează”, se menţionează în comunicat.

Potrivit CDR, aceeaşi cercetare a arătat faptul că multe state dezvoltate din Uniunea Europeană folosesc pe scară largă “schemele de certificare voluntară” pentru a proteja interesele producătorilor şi procesatorilor locali. Un studiu realizat de ”Arete – Research and Consulting in Economics”, efectuat pentru Comisia Europeană, indică faptul că în Europa funcţionează 441 de scheme şi subscheme de certificare voluntară a produselor agricole şi alimentare, 424 fiind valabile în statele membre UE şi 17 în state non-membre UE.

“Germania prezintă cel mai ridicat număr de scheme cu 107, urmată de Italia cu 52 de scheme şi Spania cu 49 de scheme. În Austria, de exemplu, schema de protejare a intereselor producătorilor locali se numeşte ‘etichetă de calitate’ şi este esenţială pentru consumatori în cazul achiziţiei de ouă, carne de pasăre, carne de vită au porc, lapte, brânză, unt şi cârnaţi. În luna octombrie a anului 2020, Comisia Europeană a publicat rezultatele studiului Special Eurobarometru 505 – ‘Making our food fit for the future – Citizens’ expectations'”, se mai spune în comunicat.

Conform studiului, aproape un sfert din respondenţi consideră că “lanţurile de aprovizionare locale sau scurte” (24%) asigură sustenabilitatea producţiei şi sunt importante pentru consumatori. Schema de certificare voluntară propusă de CDR implică Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării ca autoritate competentă şi se va baza pe o metodologie conform practicilor europene în materie.

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) este o iniţiativă privată, apolitică, alcătuită din mai multe organizaţii ale mediului de afaceri din România. Printre membrii CDR se numără: AmCham, AOAR, CNIPMMR, Confederaţia Concordia, Consiliul Investitorilor Străini, Fundaţia Romanian Business Leaders, Camera de Comerţ Româno-Franceză, Camera de Comerţ România – Germania(AHK).

Sursa foto: Penny Romania, Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *