De unde își ia Israelul cei 220.000 de barili de petrol pe zi/ Iranul a cerut țărilor musulmane să impună Israelului un embargo petrolier  

benzina carburant alimentare pompa foto pixabay Sursa foto: Pixabay

Iranul ar dori ca mai multe țări musulmane să impună un embargo petrolier Israelului, dar cerința nu are multă susținere. Astfel, OPEC a spus că nu intenționează să organizeze o reuniune extraordinară sau să ia măsuri imediate după ce ministrul iranian de externe a cerut membrilor Organizației de Cooperare Islamică (OCI) să impună un embargo petrolier și alte sancțiuni asupra Israelului, au declarat pentru Reuters patru surse din grupul de producători.

Patru surse din cadrul Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care produce o treime din petrolul mondial și include mai multe țări musulmane, inclusiv Iranul, au declarat că grupul nu a planificat nicio acțiune imediată sau reuniuni de urgență în lumina comentariilor Iranului.

“Nu suntem o organizație politică”, a declarat una dintre surse.

Marți, secretarul general al Consiliului de Cooperare al Golfului, întrebat dacă țările arabe ar trebui să reducă producția de petrol ca represalii la acțiunile Israelului în Gaza, a declarat că CCG s-a angajat să asigure securitatea energetică și că nu ar trebui să folosească petrolul ca armă.

“CCG lucrează ca un partener clar și onest în calitate de exportator de petrol cu comunitatea internațională și nu putem folosi acest lucru ca o armă în niciun fel posibil”, a declarat Jasem al-Budaiwi

Iar, după cum notează Bloomberg, piața petrolului este globală, ceea ce oferă Israelului o marjă de manevră suficientă pentru a depăși o astfel de măsură. Cu toate acestea, pentru ca o astfel de măsură – în cazul în care ar fi adoptată – să aibă un impact, aceasta ar depinde de participarea Kazahstanului și a Azerbaidjanului.

De la jumătatea lunii mai, Israelul a importat aproximativ 220.000 de barili de țiței pe zi, din care aproximativ 60% au provenit din cele două națiuni majoritar musulmane, arată datele firmei de analiză Kpler. Producătorii din Africa de Vest, în principal Gabon, sunt alți mari furnizori.

Acestea fiind spuse, Israelul ar avea o mulțime de alternative de aprovizionare în cazul în care ar exista un embargo în toată regula din partea națiunilor musulmane. SUA, aliatul cheie al Israelului, a fost cel mai mare furnizor suplimentar de țiței pe piața maritimă globală în acest an. Exporturile din Brazilia, care a aprovizionat Israelul în ultimele câteva luni, sunt și ele în creștere rapidă.

O problemă mai presantă pentru Israel este securizarea porturilor petroliere și a apelor din apropiere, astfel încât importurile să poată veni în siguranță. Acesta are trei terminale de import de țiței: Ashkelon și Haifa pe Marea Mediterană și Eilat la Marea Roșie.

Ashkelon, cel mai important dintre terminalele de import de petrol, gestionează aproximativ 180.000 de barili pe zi. Acesta este aproape de Gaza și a fost închis la scurt timp după atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie. Din 2020 nu a fost importat niciun țiței prin terminalul de la Eilat de la Marea Roșie, arată datele Kpler, în timp ce fluxurile în Haifa au fost în medie de aproximativ 40.000 de barili pe zi.

Producătorii din Orientul Mijlociu reprezintă o parte foarte mică din livrările de țiței ale Israelului, iar Iranul niciuna..

Embargoul de acum 50 de ani

În 1973, producătorii arabi conduși de Arabia Saudită au impus un embargo petrolier asupra occidentalilor care sprijineau Israelul în războiul acestuia cu Egiptul, vizând Canada, Japonia, Olanda, Marea Britanie și Statele Unite.

Prețurile petrolului au crescut ca urmare, dar pe termen lung criza a dus la dezvoltarea de noi provincii petroliere în afara Orientului Mijlociu, cum ar fi Marea Nordului și activele de mare adâncime, și a încurajat energia alternativă.

În timp ce țările occidentale erau principalii cumpărători ai țițeiului produs de țările arabe la acea vreme, în prezent, Asia este principalul cumpărător al țițeiului OPEC. “Mediul geopolitic este diferit în comparație cu cel de acum 50 de ani”, a declarat o altă sursă OPEC pentru Reuters cu privire la motivele pentru care nu va fi implementat un embargo.

 

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

  1. O dovada in plus sa fie accelerata trecerea transportului de orice fel pe electricitate! Sa stea ei bine mersi pe un munte de nisip cald cu petrolul sub ei…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *