Exporturile României în primele şase luni ale anului au însumat 47,425 miliarde de euro, mai mari cu 5,9% faţă de perioada similară a anului precedent, arată datele Institutului Național de Statistică. Între 1 ianuarie şi 30 iunie 2023, România a importat bunuri în valoare de 60.749,5 milioane de euro, cu 0,8% mai mult faţă de perioada similară din 2022. Deficitul balanţei comerciale pentru perioada menţionată a fost de 13.323,6 milioane de euro, mai mic cu 13,9% faţă de primele şase luni din 2022.
Cea mai mare pondere a exporturile în primul semestru al anului este deţinută de categoria maşini şi echipamente de transport, cu 45,1% din total. Produsele manufacturate, clasificate în principal după materia primă (fier, oţel, cauciuc, metal, etc.) şi articole manufacturate diverse (îmbrăcăminte şi accesorii, încălţăminte etc.), deţin împreună o pondere de 30,2% din totalul exporturilor, în vreme ce categoria alimente şi animale vii are o pondere de 7,7% din total.
Categoria Băuturi şi tutun a înregistrat cea mai mare creştere a exporturilor, cu 44,6%, în vreme ce categoria Uleiuri, grăsimi și ceruri de origine animală și vegetală a scăzut cu 39,2%.
La import, situaţia este similară, categora maşini şi echipamente de transport, cu 36,3% deţinând cea mai mare pondere din total. Categoria produse manufacturate are o pondere de 28,8% din total importuri, pe locul trei în categoria produselor importate aflându-se produsele chimice și produsele derivate , cu 14% din total importuri. Cea mai mare creştere a importurilor în primele şase luni ale anului s-a înregistrat la categoria Alimente şi animale vii, cu 18,6%, iar cea mai mare scădere a fost la categoria Uleiuri, grăsimi și ceruri de origine animală și vegetală, cu 26,7%.