Deficitul bugetar al Rusiei a ajuns la 34 miliarde de dolari în primele două luni din 2023

Redacția mart. 6, 2023 0 comentarii
vladimir putin, rusia, presedinte rus, kremlin, moscova, stadion, jocurile olimpice, beijing

Deficitul bugetar al Rusiei s-a adâncit la 2.580 miliarde de ruble (34,19 miliarde de dolari) în primele două luni din 2023, după ce Moscova a majorat semnificativ cheltuielile, în timp ce veniturile au scăzut din cauza încasărilor mai reduse de pe urma petrolului şi gazelor, a anunţat luni Ministerul de Finanţe, transmite Reuters, citat de Agerpres.

În perioada ianuarie-februarie 2023, veniturile din petrol şi gaze au scăzut cu 46,4%, la 947 miliarde de ruble, iar per ansamblu veniturile bugetare au înregistrat un declin de 24,8%.

Cheltuielile au crescut cu 51,5% în primele două luni din 2023, la 5.740 miliarde de ruble.

Din 2022, Ministerul de Finanţe nu mai publică datele complete lunare privind evoluţia bugetului. Datele de luni sugerează că deficitul bugetar lunar s-a atenuat la 821 miliarde de ruble în februarie, de la un nivel record 1.760 miliarde de ruble în ianuarie.

Moscova este dependentă de veniturile din petrol şi gaze pentru a-şi finanţa cheltuielile bugetare, şi a fost forţată să vândă din rezervele internaţionale pentru a acoperi deficitul, amplificat în urma costului războiului.

Până acum, Rusia a reuşit să redirecţioneze exporturile de petrol din Europa către India, China şi Turcia, care cumpără ţiţei ieftin. Grupul ţărilor puternic industrializate (G7), Uniunea Europeană şi Australia au convenit, la data de 5 decembrie 2022, să interzică firmelor occidentale să furnizeze servicii de asigurări, finanţare şi brokeraj pentru navele care transportă ţiţei rusesc la un preţ mai mare de 60 de dolari per baril, în cadrul sancţiunilor impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei. Ulterior, Uniunea Europeană a introdus un embargou privind achiziţiile de produse petroliere rafinate din Rusia începând cu data de 5 februarie.

Aceste sancţiuni complică eforturile Rusiei de a vinde petrol pe plan mondial, scrie Reuters.

Sursa foto; WANG Zhao / AFP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *