Deficitul bugetar al SUA a crescut la 1,833 trilioane de dolari pentru anul fiscal 2024, cel mai ridicat nivel atins în afara pandemiei

deficit Foto: Dreamstime

Deficitul bugetar al SUA a crescut la 1,833 trilioane de dolari pentru anul fiscal 2024, cel mai ridicat nivel atins în afara perioadei pandemiei de COVID, pe măsură ce dobânda pentru datoria federală a depăşit 1 trilion de dolari pentru prima dată, iar cheltuielile pentru programul de pensii Social Security, sănătate şi armată au crescut, potrivit datelor Departamentului de Trezorerie, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Deficitul pentru anul încheiat pe 30 septembrie a fost cu 8% mai mare, sau cu 138 de miliarde de dolari, comparativ cu 1,695 trilioane de dolari înregistrate în anul fiscal 2023.

Acesta este al treilea mare deficit federal din istoria SUA, după deficitul generat de ajutoarele în timpul pandemiei, de 3,132 trilioane de dolari în anul fiscal 2020, şi cel de 2,772 trilioane de dolari în anul fiscal 2021.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Deficitul din anul fiscal 2023 a fost redus prin anularea a 330 de miliarde de dolari din costurile asociate cu programul de împrumuturi studenţeşti al preşedintelui Joe Biden, după ce acesta a fost anulat de Curtea Supremă a SUA.

Fără această anomalie, deficitul ar fi depăşit 2 trilioane de dolari.

Deficitul bugetar considerabil pentru anul fiscal 2024, de 6,4% din produsul intern brut, în creştere faţă de 6,2% în anul precedent, ar putea crea probleme pentru argumentele vicepreşedintei Kamala Harris înainte de alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie, susţinând că ar gestiona mai bine bugetul SUA decât adversarul său republican, Donald Trump.

Un think tank fiscal, Comitetul pentru un Buget Federal Responsabil, a estimat că planurile lui Trump ar acumula datorii noi de 7,5 trilioane de dolari, mai mult decât dublul celor 3,5 trilioane de dolari prevăzute în propunerile lui Harris.

Directorul de buget al Casei Albe, Shalanda Young, a subliniat creşterea puternică a economiei americane şi investiţiile administraţiei Biden în energie curată, infrastructură şi manufactură avansată.

”Această administraţie a realizat acest lucru menţinând un angajament faţă de responsabilitatea fiscală, asigurându-se că cei mai bogaţi dintre noi şi marile corporaţii plătesc partea lor corectă şi reducând cheltuielile inutile pentru interesele speciale”, a declarat Young într-un comunicat, referindu-se la planurile lui Biden şi Harris de a creşte impozitele pentru aceste grupuri.

Veniturile SUA pentru anul fiscal 2024 au atins un nivel record de 4,919 trilioane de dolari, în creştere cu 11%, sau cu 479 de miliarde de dolari, faţă de anul precedent, pe măsură ce colectările de impozite pe venit şi impozitele corporative au crescut.

Cheltuielile pentru anul fiscal 2024 au crescut cu 10%, sau cu 617 miliarde de dolari, ajungând la 6,752 trilioane de dolari.

COSTURI CU DOBÂNZILE

Cel mai mare factor care a contribuit la deficitul din acest an a fost o creştere de 29% a costurilor cu dobânzile pentru datoria Trezoreriei, ajungând la 1,133 trilioane de dolari din cauza unei combinaţii de rate ale dobânzilor mai mari şi a mai multor datorii de finanţat. Totalul a depăşit cheltuielile pentru programul de sănătate Medicare pentru vârstnici şi pentru cheltuielile de apărare.

Dar un oficial superior din Trezorerie a declarat că costurile cu dobânzile ca procent din PIB au atins 3,93%, sub recordul din 1991 de 4,69%, dar cel mai ridicat procent de la cel de 4,01% în decembrie 1998.

Rata medie ponderată a dobânzii pentru datoria federală a fost de 3,32% în septembrie, cu 35 de puncte de bază mai mult decât în anul precedent, dar în scădere faţă de 3,35% în august, marcând prima scădere lunară din ianuarie 2022.

Alte cauze ale creşterii cheltuielilor pentru anul fiscal au inclus Social Security, în creştere cu 7% la 1,520 trilioane de dolari, Medicare, în creştere cu 4% la 1,050 trilioane de dolari, şi programele militare, în creştere cu 6% la 826 miliarde de dolari.

Pentru septembrie, guvernul a raportat un surplus de 64 de miliarde de dolari, comparativ cu un deficit de 171 de miliarde de dolari în septembrie 2023, dar îmbunătăţirea a fost în mare parte datorată ajustărilor calendaristice pentru plăţile de beneficii. Fără acestea, ar fi existat un deficit de 16 miliarde de dolari în septembrie 2024.

Veniturile raportate au fost un record pentru septembrie, la 528 de miliarde de dolari, în creştere cu 13% faţă de anul anterior, în timp ce cheltuielile au fost de 463 de miliarde de dolari, în scădere cu 27% în mare parte datorită ajustărilor calendaristice.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: