Deficitul de talente din România, al doilea cel mai mare la nivel mondial, după cel din India

tanar, tineri, angajati, mileniali Sursa foto: Annie Spratt / Unsplash

Companiile românești au cele mai ridicate intenții de angajare din ultimii 12 ani, dar au și printre cele mai mari dificultăți în a găsi personal adecvat, deficitul de talente din România fiind al doilea cel mai mare la nivel global.

Ponderea angajatorilor români care raportează dificultăți în ocuparea posturilor vacante se ridică la 84%, comparativ cu o medie globală de 69%, potrivit celui mai recent sondaj trimestrial ManpowerGroup referitor la perspectivele angajării de forță de muncă.

Angajatorii din India se confruntă cu cel mai mare deficit de talente, 89% dintre companiile intervievate raportând dificultăți la angajare, în timp ce angajatorii din Australia, Cehia și Portugalia găsesc cel mai ușor personal calificat.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

În ceea ce privește intențiile de angajare în România, aproape o treime (29%) dintre companiile participante la sondaj prognozează creșterea numărului de angajați în ultimul trimestru din acest an, 12% estimează o scădere, iar 55% nu anticipează nicio modificare.

Perspectiva netă de angajare ajustată sezonier se ridică la 21%, reflectând cele mai puternice intenții de angajare începând cu anul 2009. Sentimentul de pe piața locală privind angajările s-a îmbunătățit cu 7 puncte procentuale față de trimestrul al treilea și cu 21 puncte procentuale raportat la ultimul trimestru din 2020.

Companiile din centrul României au cele mai optimiste intenții de angajare pentru perioada octombrie-decembrie, cu o perspectivă netă de angajare de 43%, cea mai ridicată din 2008, urmați de angajatorii din Nord-Vest (28%) și Vest (19%).

Companiile din București-Ilfov se așteaptă la un număr mare de angajări  în trimestrul patru, cu o previziune netă de angajare de 27%, cea mai puternică din ultimii 13 ani.

La nivel global, intențiile de angajare au atins cel mai ridicat nivel de după izbucnirea pandemiei, angajatorii din 15 state, printre care Austria, Germania, Marea Britanie și SUA raportând cele mai puternice intenții de angajare de la lansarea sondajului, în 1962.

Sondajul ManpowerGroup acoperă 45.000 de angajatori din 43 de țări. În România, sondajul privind intențiile de angajare a fost realizat prin intervievarea unui eșantion reprezentativ de 631 de angajatori.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: