Delegația OCDE, în România. La Ministerul Economiei s-au discutat pașii pe care România îi are de făcut pentru aderare

OECD, OCDE Sursa foto: Dreamstime

Florin Spătaru, Ministrul Economiei a primit vizita delegației Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), condusă de Alvaro Pereira, economist șef și director al departamentului Economie OCDE, transmite ministerul. În cadrul întâlnirii au fost discutați pașii pe care România îi are de făcut pentru aderare, cu accent pe aspectele care țin de activitatea ministerului, precum consolidarea guvernanței corporative și promovarea dezvoltării economice durabile, creșterea productivității, competitivității și inovației.

A fost lansat proiectul de asistență privind înființarea Consiliului Național pentru Productivitate.  “Ministerul Economiei lucrează la elaborarea unor politici economice care să conducă la dezvoltare durabilă, centrate pe principiul egalității de șanse. Totodată, am implementat trei scheme de ajutor de stat pentru creșterea competitivității economice, adresate industriei afectate de crizele din ultimii ani”, a declarat ministrul Spătaru.

Împreună cu guvernele, factorii de decizie politică și cetățenii, OCDE lucrează la stabilirea unor standarde internaționale bazate pe dovezi și găsește soluții la o serie de provocări sociale, economice și de mediu. Printre ele se numără îmbunătățirea performanțelor economice și crearea de locuri de muncă, promovarea unei educații solide și combaterea evaziunii fiscale internaționale.

După depunerea Memorandumului Inițial de către Prim-Ministrul Nicolae – Ionel Ciucă la sediul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) de la Paris în data de 15.12.2022, au avut loc o serie de consultări tehnice din care a reieșit disponibilitatea Secretariatului OCDE, prin Departamentul Economic al OCDE – cel responsabil cu elaborarea studiilor economice de țară, pentru toate statele membre sau candidate – de a oferi sprijin pentru înființarea Consiliului Național pentru Productivitate, în concordanță cu cerințele regulamentului UE și recomandării OCDE.

România a parcurs o parte din drumul către aderarea la OCDE, care ar putea aduce multe beneficii economice, sociale și politice pentru țara noastră, oferind numeroase oportunități de cooperare și schimb de experiență cu celelalte țări membre, transmite ministerul.

 

Sursa foto: Dreamstime

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *