Delia și DJ Shiver, primii artiști români care folosesc noua tehnologie digitală NFT pentru a-și monetiza operele în criza concertelor

Carmen Radu mart. 20, 2021 0 comentarii

Solista Delia a anunțat pe contul de Instagram că își va lansa pe 22 martie primul NFT – un obiect digital unic (non-fungible token) sub forma unei melodii. Și DJ Shiver a lansat un astfel de instrument digital la jumătatea lunii martie. Cei doi sunt primii artiști români care utilizează noua tehnologie digitală derivată din Blockchain și utilizată și în cazul unor criptomonede.

Pe scurt, un NFT (care poate fi un clip video, un fișier audio, o imagine digitală sau un joc) este un obiect digital unic, ce nu poate fi înlocuit. Posesorul său, care plătește pentru această calitate, poate fi asimilat unui colecționar care a intrat în posesia unui exemplar unicat de carte semnată de autor.

De ce ar cumpăra un utilizator un NFT? Atât pentru a-și satisface hobby-ul legat de respectiva operă artistică, dar și pentru că, de obicei, posesorul său cumpără și drepturile de autor pentru opera respectivă.

NFT-urile au apărut în 2015 și treptat au atras interesul investitorilor care își plasau banii în criptomonede. De exemplu, artistul digital Beeple a vândut în acest an NFT în valoare totală de 69,3 milioane de dolari la licitații organizate de casa Christie’s.

Single-ul NFT ce va fi lansat de Delia se numește ”Racheta”.

De notat că soțul Deliei Matache, Răzvan Munteanu, este un antreprenor interesat de noile tehnologii. Într-un interviu din 2020 cu George Buhnici, el a spus că circa 10-15% din averea familiei este investită în Bitcoin. (Foto: Delia / Facebook)

Foto: Delia / Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.