Depozitele de gaze ale României, pline pe trei sferturi. Ajungem la 90% luna viitoare

gaze, aragaz, foc Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Depozitele de gaze ale României sunt pline la 73,7%, nu foarte departe de 90%, atât cât cere UE, în perspectiva iernii 2023 – 2024, spune directorul Transgaz, Ion Sterian. „Noi avem prin obligație de la UE să avem procent umplere a depozitelor de 90% Probabil la sfârșitul lunii august îl vom avea realizat. Față de anul trecut, când aveam capacitate fermă de înmagazinare de 3 miliarde și 70 de milioane de metri cubi, anul ăsta s-a mărit cu 100 milioane”.

Sterian a prezentat și datele comparate ale stocării din România în comparație cu cea din UE: Gradul UE: 82,53%/Gradul RO: 73,72%/Gradul RO/UE: 89,33%.

Recent, oficialul Transgaz a precizat că există posibilitatea ca și Republica Moldova să stocheze gaze în depozitele din România. Nu va ocupa prea mult spațiu, întrucât vecinii nu au un consum mare.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

În prezent, se stochează circa 10 milioane de metri cubi zilnic, producție locală și de import.

2022 a fost anul de după 1989 cu cel mai mic consum de gaze de după Revoluție. Țara noastră a căzut sub 9 miliarde de metri cubi consum, o scădere cu 16% sub 2021, această contracție a consumului fiind anunțată chiar de directorul Romgaz, Răzvan Popescu, cel mai mare producător local.

Per total, consumul de gaze la nivelul întregii UE a scăzut cu 19% în 2022, parte din cauza prețurilor mari la gaze care au generat economii la populație și firme și parte pentru că totalul gazelor disponibile a fost mai mic, odată ce gazul rusesc aproape că a încetat să mai curgă către UE. Dar Comisia Europeană a și dispus unele măsuri pentru reducerea voluntară, la nivelul țărilor membre a consumului de gaze, măsuri care au dat roade. Recent, Comisia a propus prelungirea cu un an, până în martie 2024, a reducerii voluntare a cererii de gaze cu 15%, pe care statele membre o aplică de vara trecută ca măsură de urgenţă în contextul crizei energetice. În plus, Comisia a pus la cale un sistem comun european de achiziții de gaze.

În acest an, România va trebui să facă stocuri de gaze de minim 90% din capacitatea totală de înmagazinare la nivel național. Calendarul este următorul: stocuri de 40% la 1 februarie, de 41% la 1 mai, de 67% la 1 iulie, de 88% la 1 septembrie și de 100% la 1 noiembrie. Sfârșitul ciclului de înmagazinare este la 30 octombrie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: