Destinație de weekend: Traseu spre Mlaștina Iezerul Mare din Munții Igniș / Locuri cu o floră aparte, inclusiv cu plante insectivore

iezeru mare Sursa foto: Ecomaramures.ro

O drumeție frumoasă, ușoară și care merită făcută măcar o dată este la Mlaștina Iezerul Mare din Munții Igniș, loc în care puteți vedea o floră aparte, inclusiv plante insectivore. Un loc unic și deosebit de frumos de vizitat într-o zi de weekend este Mlaștina Iezerul Mare din Munții Igniș, Maramureș, informează Agenția de presă Rador, care citează Radio Cluj.

Denumit și Tăul Hărniceștiului, locul e de fapt o turbărie, în mijlocul căreia se află un ochi de apă, nu foarte mare, localizată la 1.014 metri altitudine.

La Iezerul Mare se găsește și cea mai reprezentativă floră de mlaștină din întregul Maramureș: curechi de munte, răchiţele, roua cerului, vuietoare, bumbăcăriţa, ruginare, iarbă albastră și rogoz.

Se poate ajunge în acest loc relativ ușor, pe un drum asfaltat din localitatea Sat Șugatag sau din  Desești.
“Mlaștina Iezerul Mare este o rezervație naturală care se află în Munții Igniș, pe platoul vulcanic Maramureș, Accesul la această mlaștină se face  din două localități, din Sat Șugatag pe drumul comunal asfaltat până în capăt, după care o distanță de circa 500 m se urmează un drum pe care se ajunge la această mlaștină.

A doua variantă de acces este din satul Desești, se merge pe lângă biserică, pe un drum recent făcut prin fonduri europene. Acest drum trece printr-un defileu foarte frumos, unde există și un sfinx, după care se ajunge la această mlaștină.

Pot să vă spun din punct de vedere științific despre această mlaștină este faptul că aceasta s-a format în craterul unui vulcan. Este una dintre cele mai frumoase mlaștini din Maramureș. Este o turbărie oligotrofă care în centru are un mic lac, iar din punct de vedere științific această mlaștină este importantă pentru că aici cresc câteva specii de plante foarte rare și care sunt relicte glaciare din perioada glaciară.

Cea mai spectaculoasă plantă care o putem întâlni în această zonă este roua cerului, Drosera rotundifolia), o plantă insectivoră, aceasta s-a adaptat locului și consumă insecte. Pe lângă această plantă am identificat alte specii foarte frumoase de exemplu bumbăcărița, Eriophorum vaginatum, o plantă foarte frumoasă, pe  care o întâlnim acuma primăvara. La marginea mlaștinii putem întâlni o plantă foarte rară, protejată la nivel european, Ligularia sibirica, îi mai spune și curechi de munte”, explică muzeograful Vasile Timur Chiș.

Cei care doresc să viziteze această mlaștină, trebuie să știe că anul trecut, printr-un proiect s-a amenajat și o potecă tematică, care duce pe marginea mlaștinii, ”foarte bine amenajată și recomand pentru cei care doresc să viziteze această zonă”, după cum precizează muzeograful.

În apropiere de Iezerul Mare se mai găsesc câteva locuri care merită vizitate, printre care Barajul Runcu și Cheile Tătarului.

Sursa foto: Ecomaramures.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *