Destinații clasice de Paște, precum Maramureş şi Bucovina, sunt afectate de războiul din Ucraina / Cu ce oferte vin agențiile de turism și pensiunile

pensiune floare de maramures Foto: Pensiune Floare de Maramures, Facebook

Zonele rurale din Maramureş şi Bucovina sunt preferate de turişti pentru petrecerea Sărbătorilor Pascale, pentru că îşi păstrează tradiţiile şi autenticitatea, chiar şi în aceste vremuri agitate şi dificile, însă anul acesta războiul din Ucraina a dat peste cap planurile de vacanţă ale românilor, scrie Agerpres.

După doi ani de restricţii impuse de pandemia Covid-19, românii nu se pot bucura pe deplin nici anul acesta de cea mai importantă sărbătoare creştină, întrucât războiul din Ucraina nu le oferă siguranţa şi liniştea pe care o regăseau în aceste zone în anii trecuţi, evitând să facă rezervări pentru vacanţa de Paşte din cauza apropierii de zona conflictului.

Pe de altă parte, preţurile crescute la energie electrică, gaze, lemne, dar şi la carburanţi au scumpit inevitabil vacanţele, iar românii au devenit mai chibzuiţi cu resursele lor.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Maria Stoian, preşedintele fondator al Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural din România (ANTREC), spune că rezervările pentru Paşte în pensiunile agroturistice din Maramureş sunt undeva la 50% faţă de 2021, în timp ce în Bucovina au depăşit 60-70%, turiştii fiind în continuare destul de precauţi.

„Cererea în Bucovina şi Maramureş, zone tradiţionale pentru petrecerea Sărbătorilor Pascale, este mult mai scăzută în acest an din cauza crizei din Ucraina, fiind zone mai apropiate de graniţă şi de zona războiului. Până în prezent, în Maramureş estimăm gradul de rezervare cam la jumătate faţă de anul trecut, dar consider că va mai creşte puţin dacă şi vremea va fi mai bună. Pe de altă parte, nici nu am auzit ca pensiunile să scadă tarifele pentru atragerea turiştilor, mai ales că au avut facturi foarte mari la energie şi gaze. Totul este mai scump. În luna martie, multe pensiuni nu au primit turişti, pentru că facturile la gaze au fost foarte mari şi nici nu puteau să mărească prea mult tarifele. În schimb, în Bucovina – o zonă cu multe mănăstiri – gradul de rezervare este ceva mai mare, cam 60-70% în momentul de faţă. Mulţi dintre reprezentanţii pensiunilor cu care am vorbit spuneau că nici nu prea au sunat telefoanele pentru rezervări. Într-adevăr, nu orice telefon se finalizează cu o rezervare, dar nu au fost la fel de multe ca înainte pe aceste zone tradiţionale”, a declarat, pentru Agerpres, Maria Stoian.

Ea a precizat că turiştii care aleg să petreacă Paştele în Bucovina preferă să asiste şi chiar să se iniţieze în încondeiatul ouălor şi la pregătitul coşului de Paşte pentru sfinţirea bucatelor, în timp ce în Maramureş participă la pregătitul bucatelor tradiţionale şi la vopsirea ouălor cu culori vegetale.

„Turiştii în Bucovina preferă încondeiatul ouălor. Chiar în weekend-ul care s-a încheiat a fost Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate de la Ciocăneşti (Suceava). Acesta este un festival care se adresează mai mult localnicilor, dar care încearcă să-i atragă şi pe tineri, mai ales că aici este şi un muzeu al ouălor încondeiate. Aceste activităţi sunt oferite turiştilor şi în vacanţa de Paşte. De asemenea, în Bucovina rămâne tradiţia coşului de Paste. Aşa cum este împodobitul bradului, aşa este şi aici pregătitul coşului cu care se merge la biserică pentru sfinţirea bucatelor. Şi în Maramureş există această tradiţie a pregătitului coşului de Paşte, dar aici turiştilor le place să vadă şi cum se face pâinea sau cozonacul în cuptor cu foc de lemne sau să participe la vopsirea ouălor cu culori vegetale”, a precizat preşedintele ANTREC.

În ceea ce priveşte tarifele pensiunilor agroturistice pentru perioada Paştelui, Maria Stoian susţine că în Bucovina turiştii pot alege dintr-o gamă mult mai mare de oferte, şi pentru că sunt mult mai multe decât în Maramureş, acestea fiind chiar pentru toate buzunarele.

Astfel, în Bucovina, într-o pensiune din comuna Vatra Moldoviţei, un pachet complet de 4 nopţi cazare, în perioada 22-26 aprilie 2022, cu demipensiune, poate fi achiziţionat cu 1.800 de lei de persoană. Acesta include şi o masă festivă de Paşte, cu bucate sfinţite, participarea la Slujba de Înviere la Biserica Frumosu sau Mănăstirea Moldoviţa, foc de tabără şi accesul la SPA şi biliard. Pentru copiii până în 6 ani este gratuit, iar pentru cei între 6 şi 14 ani se plăteşte 40% din preţul unui pachet de adult.

Pentru cei care aleg să petreacă Paştele în Maramureş, un sejur de 3 nopţi, în perioada 22 – 25 aprilie 2022, la o pensiune din localitatea Dăneşti, poate fi achiziţionat la un preţ de 1.350 de lei/persoană în regim de demipensiune inclusiv prânzul festiv din ziua de Paşte. Copiii până la 6 ani beneficiază de gratuitate, iar cei între peste 6 şi 14 ani au 50% reducere şi se oferă pat suplimentar.

Bucatele oferite de proprietarii acestei pensiuni sunt preparate de casă cu specific maramureşean. Turiştii pot pregăti alături de gazde marele praznic al „Învierii Domnului”, unde se vor face pască şi colaci umpluţi, copţi direct pe vatra cuptorului cu lemne din ograda pensiunii. Din partea casei se organizează plimbare cu trăsura trasă de cai până la Biserica monument UNESCO din Surdeşti.

De asemenea, pe perioada sejurului, vor fi prezenţi şi meşteri populari care fac de costume şi cămăşi tradiţionale, precum şi cei care realizează obiecte de lemn în miniatură direct în sticle ce trebuie umplute cu pălincă.

Turiştii sunt invitaţi să participe şi la slujba de Paşte unde se face sfinţirea coşurilor cu bucate specifice, la biserica din apropiere. A doua zi de Paşte în satul Surdeşti se serbează primul gospodar ieşit la arat-obicei agrar „Udatoriul”, un vechi obicei reînviat în această localitate care a atras în ultimii ani sute de turişti. Toţi sătenii vor îmbrăca straie populare şi după slujba de la biserică se adună pentru a alcătui sfatul înţelepţilor. Turiştii vor avea parte şi de un program artistic pe scena din aer liber cu interpreţi de muzica populară.

În zona Neamţului, gazdele unei pensiuni amplasată în apropierea renumitelor mănăstiri ale judeţului Neamţ au pregătit un pachet de 3 nopţi cu posibilitate de alegere a sejurului 22/23 aprilie – 25/26 aprilie la un preţ de 1.300 de lei/persoană all-inclusive.

Sejurul include şi masa festivă cu bucate tradiţionale şi berbecuţ la proţap în prima zi de Paşte. Mănăstirea Neamţ se află la doar 1 km distanţă pentru cei care doresc să participe la slujba Învierii Domnului. Copiii între 8 şi 14 ani plătesc 50%, iar până în 8 ani este gratuit.

La rândul său, Diana Iluţ, vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) şi preşedintele Consiliului Regional Nord-Vest al ANAT, susţine că anul 2022 a început în forţă din punct de vedere turistic, dar, odată cu izbucnirea conflictului din Ucraina, solicitările au scăzut vertiginos.

„Acest an a început, din punct de vedere turistic, în forţă. Am avut o lună ianuarie 2022 care dădea impresia că am lăsat în urmă vremurile grele. Din păcate, odată cu izbucnirea conflictului din Ucraina, solicitările au scăzut vertiginos. Toată luna martie a fost sub efectul acestui trend, cu semne de revenire doar spre sfârşitul perioadei. Azi asistăm la o creştere a solicitărilor, atât pentru turism intern, cât şi extern. Operatorii din turism, care au învăţat lecţia răbdării şi nu s-au grăbit să anuleze zboruri spre destinaţii externe şi au insistat în promovarea destinaţiilor din România au tras lozul câştigător. (…) În cazul turismului intern, pare că aici a fost cel mai mare impact. Cel puţin Maramureşul şi Bucovina, regiuni turistice aflate în apropierea frontierei româno-ucrainene, au avut mult de suferit. Realitatea este că există în aceste regiuni un număr de refugiaţi ucraineni, dar ei sunt deja ‘de-ai noştri’, participând la viaţa comunităţii, unii dintre ei având deja locuri de muncă şi copiii lor frecventează diverse forme de învăţământ. Turismul îşi revine încet şi unităţile de cazare care au găzduit refugiaţi sunt redate circuitului turistic, pentru refugiaţi existând azi locuri speciale de cazare. Oricum, numărul lor a scăzut foarte mult”, a declarat, pentru Agerpres, Diana Iluţ, care este şi director general al SfaraTours Baia Mare.

În Maramureş, spaţiile de cazare îşi aşteaptă oaspeţii şi sunt pregătite cu bucate tradiţionale: drob de miel, ouă roşii, brânză şi caş de oaie cu ceapă verde din grădină, şuncă de casă, ciorba de miel cu măcriş şi, pentru revenirea după „zilele grele”, o „zamă” de urzici. De pe mese nu va lipsi borcanul cu hrean răzuit, sticla cu horincă de prune, pâinea de casă şi cozonacii copţi în cuptor.

Astfel, la o pensiune de 3 stele din Ocna Şugatag, turiştii pot alege un sejur de trei nopţi (22-25 aprilie 2022) cu demipensiune şi masă festivă la un preţ de 1.270 de lei/persoană (în cameră dublă), în timp ce la un hotel de 4 stele din Dăneşti, tot pentru un sejur de 3 nopţi, românii pot scoate din buzunar 1.900 de lei/persoană, cu pensiune completă, masă festivă şi program maramureşean. Desigur, la o pensiune de 5 stele din Petrova, tarifele pot ajunge şi la 2.190 lei/persoană pentru un sejur de 3 nopţi în perioada 22-25 aprilie 2022, cu pensiune completă, cină în cramă, degustare de vinuri şi brânzeturi fine.

„Sunt şi pensiuni care au tarife mai reduse, acestea depinzând atât de gradul de ocupare, cât şi de nivelul de clasificare al spaţiului de cazare, de opţiunile oferite pentru petrecerea timpului liber şi de numărul de mese incluse”, a adăugat Iluţ.

Potrivit Gabrielei Oprea, sales manager al touroperatorului Accent Travel & Events, zona Maramureş este puţin căutată de turiştii români pentru petrecerea vacanţei de Paşte din acest an, din cauza proximităţii cu zona de conflict din Ucraina, dar a contat şi faptul că multe pensiuni din zonă găzduiesc refugiaţi din ţara vecină.

„Accent Travel & Events a contractat şi promovează oferte de vacanţe pentru sărbătorile pascale în toate destinaţiile turistice din România, atât în zonele unde tradiţiile şi obiceiurile pascale sunt încă vii, exemplu Maramureş sau Bucovina, cât şi în principalele staţiuni montane, balneare sau litoral. Gradul de rezervare până la acest moment a pachetelor de Paşte este scăzut pentru Bucovina, Maramureş sau Deltă. Teama turiştilor din cauza proximităţii cu zona de conflict sau găzduirea în pensiuni a refugiaţilor au determinat ca această zonă să nu se regăsească în lista preferinţelor clienţilor noştri”, a afirmat Gabriela Oprea.

Reprezentanţii agenţiei au pregătit pentru turişti pachete cu activităţi specifice Sărbătorii Paştelui, precum participarea la Slujba de Înviere, participarea la pregătirea bucatelor şi încondeierea ouălor.

Pentru vacanţele în Maramureş, turiştii au posibilitatea să facă plimbări cu mocăniţa, să viziteze mănăstirile de lemn şi Cimitirul Vesel, dar au la dispoziţie şi ateliere de gătit şi de olărit cu meşteşugari locali.

Ofertele agenţiei de turism Cistour pentru vacanţa de Paşte sunt reprezentate de circuite în Bucovina, Covasna sau Apuseni, care oferă turiştilor posibilitatea să participe la slujba de Înviere în mănăstirile din zonă şi la activităţi precum încondeiatul ouălor, preţurile pornind de la 950 de lei pentru 3 nopţi de cazare.

„Anul acesta turiştii noştri au ales să petreacă tradiţional în zone precum Bucovina, Covasna, Apuseni, având posibilitatea să viziteze mai multe puncte turistice, dar şi activităţi specifice locului precum încondeiatul ouălor, vizite la mănăstiri, slujba de Înviere, dar şi plimbări cu mocăniţa sau cu căruţa”, a declarat Iulian Zaharia, director marketing Cistour.

Tarifele circuitelor de Paşte încep de la 950 lei/persoană, iar preţul include transport cu autocar clasificat pentru transport, cazare 3 nopţi la Hotel 3 stele cu mic dejun + cină (cina din prima seară va fi de post), gustare Pascală, Slujba de înviere şi cina festivă.

Conform agenţiei, preţurile au rămas nemodificate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, atât pentru circuitele din ţară, cât şi cele din străinătate. Astfel, circuitul Paşte Tradiţional în Bucovina – Mănăstirea Putna, de 4 zile, costă 1.450 de lei/persoană.

Directorul de marketing al agenţiei Cistour, Iulian Zaharia, a precizat că vânzările pentru pachetelor turistice pentru perioada Paştelui au crescut imediat după ridicarea restricţiilor impuse în perioada pandemiei de Covid.

Oferta pentru Bucovina de la Scorilo Travel Vacanţe cuprinde participarea la slujbele de Înviere la mănăstirile din zonă, dar şi alte activităţi precum spectacole folclorice, mese tradiţionale sau plimbare cu mocăniţa.

„Pentru sărbătorile Pascale, Scorilo Travel Vacanţe oferă trei destinaţii interne, iar una dintre ele este Paşte în Bucovina, cu cazare la Sadova, şi programul cuprinde vizite la mănăstirile din zonă – Humor, Voroneţ, Moldoviţa, Suceviţa. De asemenea, avem în program un ansamblu de dansatori în ziua de Paşte şi participare la slujba de Înviere”, a declarat, pentru Agerpres, Costin Corboianu, de la Scorilo Travel Vacanţe.

În program este inclusă şi vizita la Cetatea Neamţului şi la Casa memorială In Creangă.

De asemenea, agenţia are în ofertă pentru Maramureş şi Bucovina un circuit care acoperă ambele zone şi excursii separate.

„Noi am împărţit România în aşa numitele ţări, Lăpuş, Haţeg, Maramureşul Istoric, Făgăraş, Silvaniei, zone pe care le aprofundăm în excursii. Facem România în proporţie de 90%. Sunt destinaţii unde nu poţi ajunge cu autocare mari, cum ar fi Cascada Valul Miresei, Cariera Alun, Cheile Nerei, şi unde mergem cu mijloace de transport mai mici. Cele mai solicitate excursii sunt cele noi, drumeţiile montane şi excursiile tematice. Preţurile pentru Paşte sunt la fel ca cele de anul trecut. Ofertele au fost făcute înainte de scumpirea serviciilor, combustibilului. Dar să ştiţi că se simte un recul al rezervărilor după 24 februarie, în sensul că sunt mai puţine de când a început războiul în Ucraina. Eu sper să se termine cât mai repede acest război”, a afirmat Costin Corboianu, proprietarul Scorilo Travel Vacanţe.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: