Grupul danez de transport DSV A/S şi un consorţiu condus de fondul de investiţii CVC Capital Partners Plc au depus oferte angajante care evaluează divizia de logistică DB Schenker a grupului german Deutsche Bahn AG la aproximativ 14 miliarde de euro, au declarat pentru Bloomberg mai multe surse din apropierea acestui dosar, transmite Agerpres.
Sursele au precizat că, simultan, grupul condus de fondul CVC a venit simultan şi cu o ofertă care evaluează DB Schenker la 16 miliarde de euro, şi în cadrul căreia guvernul german va reinvesti aproximativ trei miliarde euro în schimbul unei participaţii de aproximativ 25% la DB Schenker.
În prezent, Deutsche Bahn evaluează ofertele finale şi trebuie să aibă o discuţie cu guvernul de la Berlin cu privire la oferta formulată de CVC, au precizat sursele care au dorit să îşi păstreze anonimatul.
În luna decembrie 2023, Deutsche Bahn a anunţat că va analiza o posibilă vânzare a DB Schenker. O tranzacţie ar ajuta operatorul feroviar controlat de statul german să îşi reducă datoriile şi să modernizeze operaţiunile locale, o prioritate pentru executivul de la Berlin.
DSV şi grupul condus de CVC erau consideraţi principalii favoriţi la preluarea diviziei de logistică a Deutsche Bahn, după ce grupul danez AP Moller-Maersk A/S s-a retras din cursă în luna iulie. Sursele citate de Bloomberg au dezvăluit că CVC, care s-a aliat cu fondul suveran din Singapore GIC Pte şi cu Abu Dhabi Investment Authority, a făcut o ofertă de aproximativ 14 miliarde de euro la o rundă anterioară.
Vânzarea DB Schenker ar putea deveni una din cele mai mari tranzacţii încheiate în Europa în acest an, într-un moment în care marile corporaţii de pe continent vor să îşi eficientizeze operaţiunile. Grupul francez Sanofi SA a primit oferte pentru divizia sa de consumer health, evaluată la 20 de miliarde dolari, şi în paralel studiază o posibilă listare a acestei divizii, a dezvăluit Bloomberg News în luna iunie.
DB Schenker este un furnizor global de servicii logistice şi de transport, cu peste 76.000 de angajaţi la nivel mondial, responsabil pentru mai mult de o treime din veniturile Deutsche Bahn.
În România, DB Schenker deţine spaţii logistice la Bucureşti, Arad, Constanţa, Craiova, Giurgiu, Cluj-Napoca.